Έτοιμοι να κερδίσουν την αυριανή μάχη των εκλογών και να επιστρέψουν στην εξουσία είναι οι Σοσιαλδημοκράτες στη Δανία υιοθετώντας ένα μείγμα αριστερής κοινωνικής πολιτικής και σκληρής γραμμής στο μεταναστευτικό.

Η τακτική του κεντοαριστερού κόμματος της Μέτε Φρέντρικσεν φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση στο εκλογικό σώμα, που εγκαταλείπει την κεντροδεξιά κυβέρνηση και την ακροδεξιά, αφού σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Σαββατοκύριακου οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να αναδειχθούν πρώτη δύναμη στη νέα βουλή της Δανίας με ποσοστό γύρω στο 27%, ενώ η συμμαχία των αριστερών κομμάτων προβλέπεται να συγκεντρώσει ίσως και άνω του 55%. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναμένεται να έρθει δεύτερη με ποσοστό γύρω στο 18%, ενώ το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας αναμένεται να καταρρεύσει στο 11% -το ήμισυ της εκλογικής του δύναμης προ τετραετίας – σε μια επανάληψη της καταβαράθρωσής του στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Εκλογές με φόντο το μεταναστευτικό

Υπό τον φόβο των διαρροών προς την ακροδεξιά όλα τα κυρίαρχα κόμματα της Δανίας έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Τόσο οι Φιλελεύθεροι του Ράσμουσεν όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν στηρίξει μέτρα που επέκριναν σφόδρα τόσο ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και η UNHCR, αλλά που όπως εκείνοι λένε είναι αναγκαία για τη επιβίωση του γενναιόδωρου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας και την ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται ήδη εκεί. Η κεντροαριστερά απορρίπτει τις επικρίσεις. «Το να ανησυχείς για τη μετανάστευση δεν σε κάνει κακό άνθρωπο», είπε σε πρόσφατο ντιμπέιτ η Φρέντρικσεν. Η τακτική, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αποδίδει στην προσέλκυση ψηφοφόρων από το λαϊκιστικό Κόμμα του Λαού της Δανίας, που αντιμετωπίζει ανταγωνισμό κι από δύο νέα ακροδεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Stram Kurs, που δεν αρκείται στην απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας, αλλά ζητά να απαγορευθεί το Ισλάμ στη χώρα και να απελαθούν οι μουσουλμάνοι.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επωφελούνται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, κι από τις υποσχέσεις τους για αυξήσεις των κρατικών δαπανών λόγω της οργής μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων για τη βαθμιαία διάβρωση, όπως λένε, του κράτους πρόνοιας στη Δανία, όπου την τελευταία δεκαετία έκλεισε το ένα πέμπτο των σχολείων, μπήκε ψαλίδι στις δαπάνες για κέντρα μέριμνας και γηροκομεία κι ένας στους τρεις Δανούς αναγκάστηκε να κάνει ιδιωτική ασφάλιση. Η Φρέντρικσεν έχει υποσχεθεί να επαναφέρει κάποια μέτρα προστασίας των συνταξιούχων κι ότι την επόμενη πενταετία θα αυξάνει τις κρατικές δαπάνες και τα κονδύλια για την κοινωνική πρόνοια με ρυθμό 0,8% ετησίως υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα να καταβάλλουν περισσότερους φόρους.