Το Rocketman είναι η κινηματογραφική βιογραφία του Έλτον Τζον. Η ταινία αφηγείται τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του Ρέτζιναλντ Ντουάιτ (το πραγματικό όνομα του Έλτον Τζον), τόσο της επαγγελματικής όσο και της προσωπικής. Τον διάσημο μουσικό υποδύεται ο Τάρον Έτζερτον, ο οποίος αποδίδει εξαιρετικά τη φαντασμαγορική περίοδο των πρώτων χρόνων της δόξας του Έλτον Τζον. Ο ηθοποιός φέρνει στον ρόλο μια ξεχωριστή ενέργεια, που κάνει το χώρο να φωτίζεται όταν μπαίνει, αλλά και να σκοτεινιάζει, όταν βρίσκεται στα κάτω του. Επιπλέον, εντυπωσιάζει με τις φωνητικές του ικανότητες, μιας και τραγουδά ο ίδιος τα μουσικά κομμάτια. Στους δεύτερους ρόλους ξεχωρίζει ο Τζέημι Μπελ, ως ο καλύτερος φίλος και συνοδοιπόρος του Έλτον.

Στα συν της ταινίας είναι και οι σκηνές μιούζικαλ, που δένουν αρμονικά με τα τραγούδια του Έλτον Τζον. Ο Έτζερτον τα καταφέρνει περίφημα και στο μουσικό-χορευτικό κομμάτι της ερμηνείας του, εκτελώντας εξαιρετικά τις ξέφρενες χορογραφίες. Η σκηνοθεσία του Ντέξτερ Φλέτσερ είναι εύρυθμη και φαντασμαγορική, συντελώντας έτσι στο να μην αντιλαμβάνεσαι το πέρασμα του χρόνου. Ο σκηνοθέτης έχει προσθέσει και κάποιες σουρεαλιστικές πινελιές μέσα στην αφήγηση του, που εκπλήττουν και δημιουργούν ένα γενικότερο feel-good κλίμα. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στην ανασύσταση της εποχής της δεκαετίας του 1960 και του 1970, όπως και στο ενδυματολογικό κομμάτι με τα κοστούμια του Έλτον Τζον να κλέβουν την παράσταση.

Η ταινία, βέβαια, στην καρδιά της είναι τραγική. Ο Έλτον Τζον παρουσιάζεται ως ένας υπερταλαντούχος και βαθύπλουτος άνθρωπος, συγχρόνως όμως δυστυχισμένος και μοναχικός. Τα τραύματα που προκλήθηκαν στην παιδική του ηλικία ποτέ δεν επουλώθηκαν. Η έλλειψη της πατρικής στοργής και της μητρικής αγάπης τονίζονται στην ταινία ως η πρωταρχική αιτία της μετέπειτα δυστυχίας του. Ακόμα και η ερωτική προσκόλληση του Έλτον στον ατζέντη του παρουσιάζεται ως συνέπεια αυτών των αρχικών γεγονότων. Το βασικό νόημα της ταινίας είναι πως τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία.

Η σύγκριση πάντως ανάμεσα στο Rocketman και την πρόσφατη κινηματογραφική βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι (Bohemian Rhapsody) είναι αναπόφευκτη. Όχι μόνο λόγω κοινής θεματικής (η ιδιόρρυθμη ζωή ενός ροκ ειδώλου) αλλά και διότι σκηνοθέτης των δύο ταινιών είναι ο Ντέξτερ Φλέτσερ. Τα  σημεία στα οποία το Rocketman αναδεικνύεται είναι αυτά με τα οποία διαφοροποιείται από το Bohemian Rhapsody: στην ενσωμάτωση στοιχείων μιούζικαλ μέσα στην αφήγηση και στην πιο αποκαλυπτική ματιά στην προσωπική ζωή του ήρωα.


Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2019, Εγχρωμο

Παραγωγή: Ανταμ Μπόλινγκ, Ντέιβιντ Φέρνις, Ντέιβιντ Ράιντ, Μάθιου Βον

Σκηνοθεσία: Ντέξτερ Φλέτσερ

Σενάριο: Λι Χολ

Φωτογραφία: Τζορτζ Ρίτσμοντ

Μοντάζ: Κρις Ντίκενς

Μουσική: Μάθιου Μάρτζεσον

Πρωταγωνιστούν: Τάρον Ετζερτον, Τζέιμι Μπελ, Ρίτσαρντ Μάντεν, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ

Διάρκεια: 121 λεπτά

Διανομή: Odeon

ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ODEON VESO MARE