Ένας στους τρεις Ιταλούς που πήγαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή ψήφισε τον Ματέο Σαλβίνι, οδηγώντας το ξενοφοβικό κόμμα του σε έναν μεγάλο θρίαμβο, που εδραίωσε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας.

Στην Ιταλία όλοι συμφωνούν ότι ο υπουργός Εσωτερικών είναι το πραγματικό αφεντικό. Οι οπαδοί του τον αποκαλούν «Καπιτάνο», αν και δεν είναι σαφές αν το εννοούν με ναυτικούς ή με ποδοσφαιρικούς όρους, αφού ως γνωστόν ο Σαλβίνι προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τους πρόσφυγες από την Αφρική να καταπλεύσουν στα ιταλικά λιμάνια, ενώ στο γήπεδο είναι φανατικός οπαδός της Μίλαν και είχε έρθει στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού με τους «Ροσονέρι».

«Είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο Σαλβίνι ήταν ο μεγάλος νικητής στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο ένας στους τρεις Ιταλούς ψήφισε υπέρ του κόμματός του, της Λέγκα. Ο Σαλβίνι είναι σήμερα ο de facto πρωθυπουργός της Ιταλίας, το πραγματικό πολιτικό αφεντικό στην Ιταλία. Ήταν και πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά τώρα θα πρέπει όλοι –και στις Βρυξέλλες –να τον πάρουν πολύ πιο σοβαρά. Διαφορετικά θα ενισχυθεί κι άλλο», γράφει η γερμανική Suddeutsche Zeitung.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, οι κυβερνητικοί εταίροι του Σαλβίνι, εξαφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς. Ο Σαλβίνι τους χρειαζόταν στην αρχή για να ανεβεί στην εξουσία, αλλά όχι πια. Ξαφνικά, ο παλιός διπολισμός επέστρεψε: Δεξιά εναντίον Αριστεράς, ο Σαλβίνι εναντίον των Σοσιαλδημοκρατών, οι εθνικιστές εναντίον των φιλοευρωπαίων, αυτός είναι ο πραγματικός αγώνας. Ο Ματία Ντιλέτι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, δήλωσε ότι η Ιταλία με τον Σαλβίνι είχε το «πιο Τραμπικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη». «Ήξερα ότι η Λέγκα θα κέρδιζε , αλλά όχι τόσο πολύ, είμαστε τώρα μια επαρχία του Τραμπισμού. Οι Ιταλοί αισθάνονται ξαφνικά υπερήφανοι όπως οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, αυτό έδωσε ώθηση στον Σαλβίνι», προσθέτει .

Σαλβίνι εναντίον όλων με το βλέμμα στην πρωθυπουργία
Τη βραδιά της εκλογικής του νίκης, ο Σαλβίνι έδειξε τις προθέσεις του για τους επόμενους μήνες. Θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, πιθανόν το φθινόπωρο. Με ποιο πρόγραμμα όμως; «Η Ιταλία εναντίον όλων. Ενάντια στην ΕΕ. Ενάντια στους δικτάτορες της λιτότητας, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους», σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung. Ο Σαλβίνι θα ισχυριστεί σε όλους τους τόνους ότι οι ξένες δυνάμεις έχουν επιδιώξει να παρεμποδίσουν, να βλάψουν και να επιβραδύνουν την Ιταλία, που θέλει να χαλαρώσει τη λιτότητα , να βελτιώσει τις συντάξεις και να μειώσει τους φόρους με ένα «δημοσιονομικό σοκ» 30 έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Φυσικά όλα αυτά είναι αλλόκοτα. Η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται και έχει φτάσει σχεδόν το 133 % του ΑΕΠ. Και η οικονομία παραμένει στάσιμη. Επομένως οι βαθμοί ελευθερίας του Σαλβίνι για τον προσεχή προϋπολογισμό είναι ελάχιστοι», τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Ο Σαλβίνι το ξέρει, γι’ αυτό φωνάζει. Γνωρίζει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, τις οποίες η Ιταλία έχει μεταφέρει στην εθνική της νομοθεσία, δεν μπορούν να αλλάξουν. Κανείς δεν το θέλει, ούτε καν οι νέοι ακροδεξιοί φίλοι του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εθνικιστές της AfD & Co. αντιδρούν μάλιστα πολύ στο ενδεχόμενο ακόμη και στους συμμάχους τους ,τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δείξουν επιείκεια στους «αμαρτωλούς του Νότου».

Το ένστικτο του πυγμάχου

Μολαταύτα ο Σαλβίνι προσπαθεί να πείσει τους συμπατριώτες του ότι θα τα καταφέρει. Λειτουργεί με το ένστικτο του πυγμάχου. Αν αποτύχει, θα ισχυριστεί ότι ήθελε να επιφέρει την αλλαγή με τη δύναμή του, αλλά οι γραφειοκράτες και οι τραπεζίτες, οι Μακρόν, Μέρκελ, Μοσκοβισί και Γιούνκερ, δεν τον άφησαν διότι όλοι τους είναι κατά του ιταλικού λαού, δήθεν. Όλοι εναντίον της Ιταλίας. «Αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι Βρυξέλλες, γιατί κάθε φορά που ο Σαλβίνι βάζει τις φωνές, επιστρέφει δριμύτερος. Και η στήριξη στο πρόσωπό του μεγαλώνει» εκτιμά η SZ.

Παρ’ όλα αυτά η συνεχιζόμενη υπερχρέωση της Ιταλίας υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Ακόμα και οι ιταλικές τράπεζες σύντομα δεν θα μπορούν να αγοράζουν πλέον ιταλικά κρατικά ομόλογα. Εάν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως το 2011 , αυτό θα απειλούσε ολόκληρη την ήπειρο. Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να αναχαιτίσει τον Σαλβίνι. Η Αριστερά δεν μπορεί ακόμη να συνέλθει από την ήττα της στις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους. «Διότι διεξήγαγε μια μάχη με … ποπ κορν στα χέρια της», όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι .Και έτσι ο Σαλβίνι παίζει μόνος του στο γήπεδο. Ως «Καπιτάνο»…