Από τη Δευτέρα και μετά θα έχουμε τα επίσημα αποτελέσματα σε σταυρούς των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Αυτό είναι οριστικό πλέον και έτσι οι υποψήφιοι των δημοτικών και των περιφερειακών συνδυασμών, θα εξακολουθήσουν και το Σαββατοκύριακο να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το πόσους σταυρούς έχουν πάρει και για το αν είναι μέσα σε αυτούς που θα βρίσκονται στο επερχόμενο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο. 

Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με κύκλους δικαστικών αντιπροσώπων που γνωρίζουν καλά το θέμα και βρίσκονται από την αρχή της διαδικασίας στα εκλογικά κέντρα, έχει να κάνει με το σύστημα που έχει επιλέξει το υπουργείο Εσωτερικών για το πέρασμα των καταμετρήσεων από τον κάθε δήμο και την κάθε περιφέρεια στην κεντρική ιστοσελίδα του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την on line καταμέτρηση των σταυρών, παρά μόνο το τελικό της αποτέλεσμα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί πρώτα η καταχώρηση των καταμετρήσεων.

Για αυτόν το λόγο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μπορεί να περνούσαν κάθε φορά τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των εκλογικών τμημάτων που τους αναλογούσαν, ωστόσο, δεν μπορούσαν να τα διαβάσουν στην κεντρική σελίδα. 

Το ζήτημα είναι αν το σύστημα αυτό οδηγήσει σε περιπέτειες στην τελική καταμέτρηση των σταυρών και αφήσει περιθώρια σε ορισμένους για παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.

Οι περισσότεροι από τους δικαστικούς αντιπροσώπους υποστηρίζουν ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο, το μπέρδεμα ή καλύτερα η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο σύστημα του υπουργείου.

Η καταμέτρηση των σταυρών συνεχίζεται κανονικά, μόνο που εξαιτίας της κατάστασης αυτής δεν μπορεί να υπάρξει μία ολοκληρωμένη άποψη για το πως έχει πάει ο κάθε υποψήφιος ξεχωριστά. Μόνο με τα τελικά αποτελέσματα θα γίνει κάτι τέτοιο.