Ένα έργο που συνάντησε πολλά εμπόδια κατά τη διάρκεια της κατασκευής του!

Το Φράγμα Πείρου - Παραπείρου βρίσκεται στο νομό Αχαΐας και είναι ένα έργο υπό κατασκευή. Πρόκειται στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: α) το Φράγμα Βαλμαντούρας και β) το Φράγμα Αστερίου που επί της ουσίας θα αποτελέσει τεχνητή λίμνη.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Με την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου -τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα- αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης περιοχών της Πάτρας, της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και όλης της βορειοδυτικής και δυτικής Αχαΐας.

Δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του. 

Στις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική έμφραξη του κεντρικού ταμιευτήρα, από τους υπευθύνους της κατασκευάστριας εταιρείας «Μηχανική» και οι τεχνικοί δίνουν πλέον το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και η πλήρης κάλυψη του φράγματος με νερό.

Εκτός από τις βροχές, ο κεντρικός ταμιευτήρας μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί με τροφοδοσία νερού και από την περιοχή της Βαλμαντούρας, όπου ήδη βρίσκεται σε λειτουργία το πρώτο φράγμα.

Τεχνικοί της εταιρείας εκτιμούν ότι εντός εξαμήνου το φράγμα θα έχει καλυφθεί τουλάχιστον κατά 50% με νερό ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η τροφοδοσία της Πάτρας με νερό.

Ο μεγάλος ταμιευτήρας του Αστερίου θα έχει πλήρως καλυφθεί εντός οκταμήνου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι από πέρυσι έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα για την παράκαμψη της Πατρών – Τριπόλεως (πρ. ΕΟ «111»), στο ύψος της περιοχής που θα καλυφθεί από νερό.

Ο Κώστας Γκέρτζος το κατέγραψε από ψηλά με το drone του. Δείτε το βίντεο:


ΦΡΑΓΜΑ ΠΕΙΡΟΥ - ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΣΚΕΣ ΑΧΑΪΑΣ