Ένας φορολογικός ανήφορος ξεκινάει το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει κάθε μήνα να βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώνουν φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, τακτικές και έκτακτες

Και φέτος έρχεται νέα κεραμίδα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερό ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων.

Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα 2,65 δισ. ευρώ εισέρχονται στον κρατικό κορβανά εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα περισσότεροι από 750.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δουν καμία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση των -κατ’ ανώτατο- 100 ευρώ που έφερε με τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών, αφήνει ουσιαστικά εκτός ελαφρύνσεων τη μεσαία τάξη.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες που έχουν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 202.857 ευρώ δε θα δικαιούνται φέτος καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ, καθώς πάνω από αυτό το επίπεδο η έκπτωση των 100 ευρώ μηδενίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2018 είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως περίπου 200.000 ευρώ αλλά με μέγιστο όριο της έκπτωσης τα 100 ευρώ.