Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία ενδέχεται να προβαίνει σε «μικρού επιπέδου» πυρηνικές δοκιμές κατά παράβαση του σχετικού μορατόριουμ , δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία πιθανώς δεν συμμορφώνεται με το μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών κατά τρόπο συμβατό με το πρότυπο», είπε ο αντιστράτηγος Ρόμπερτ Άσλεϊ στη διάρκεια συζήτησης στο Ινστιτούτο Hudson της Ουάσινγκτον.

Η Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT), την οποία επικύρωσε η Ρωσία το 2000, απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης παγκοσμίως, αλλά πρέπει να επικυρωθεί από άλλα οκτώ κράτη που διαθέτουν πυρηνική τεχνολογία, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ιράν και η Αίγυπτος.

Η αντίδραση της Μόσχας

«Πυρηνικές δοκιμές δεν μπορούν να διεξαχθούν μυστικά», σημείωσε ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Δούμας, Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη δήλωση του Άσλεϊ. «Τέτοιου είδους δηλώσεις αποδεικνύουν τη συστηματική αποτυχία του επαγγελματισμού στις ένοπλες δυνάμεις στην Αμερική», συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους παρέπεμψε για διευκρινίσεις αναφορικά με τις αιτιάσεις περί ρωσικών πυρηνικών δοκιμών «χαμηλού επιπέδου» στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA), κατηγορώντας πάντως τη Ρωσία για συστηματική παραβίαση των διεθνών της υποχρεώσεων και της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς (INF). «Την παραβιάζουν συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουν κάνει δοκιμές, προχώρησαν σε παραγωγές όπλων που εμπίπτει στις διατάξεις της (ΙNF). Μας προκαλεί σίγουρα ανησυχία ότι συνεχίζουν να αψηφούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις αναφορικά με τον έλεγχο των όπλων», είπε.
Η Ρωσία αρνείται ότι παραβιάζει τη συμφωνία επιστρέφοντας τις κατηγορίες στην Ουάσιγκτον. Τον περασμένο μήνα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συνθήκη INF, αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αποσυρθεί λόγω παραβιάσεων από τη Ρωσία.