Τη διαμαρτυρία τους για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σε σχέση με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Φοιτητών στα προγράμματα του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η διαμαρτυρία των φοιτητών αφορά στις ανακοινώσεις του κ. Γαβρόγλου στις αρχές Μαρτίου για ένταξη των παραπάνω προγραμμάτων σπουδών σε Κωδικό ΠΕ και αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αντίστοιχων πτυχιούχων.

«Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, καθηγητή Β. Καρδάση, αμέσως μετά την ανακοίνωσή σας, καταθέσαμε τις προτάσεις μας αναφορικά με το επίμαχο θέμα, ακαδημαϊκώς τεκμηριωμένες, ούτως ώστε να συντελέσουμε και εμείς, από πλευράς μας, προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι προτάσεις έχαιραν της αποδοχής τόσο των μελών ΔΕΠ όσο και των διευθυντών αμφοτέρων των προγραμμάτων σπουδών, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητά τους. Αναμέναμε εναγωνίως την άμεση ένταξή μας στο πολυνομοσχέδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή ένα μήνα περίπου από την αρχική ανακοίνωσή σας.

Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι καμία αναφορά δε έγινε σε αυτό για εμάς, και σήμερα, δύο μήνες μετά, δείχνετε να μην ενδιαφέρεσθε καθόλου να προχωρήσετε στην υλοποίηση της δέσμευσής σας» αναφέρουν οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι, επισημαίνοντας:

«Οπως αντιλαμβάνεσθε, είναι πραγματικά λυπηρό να γινόμαστε αποδέκτες υποσχέσεων που εντέλει δεν τηρούνται, δίχως συγχρόνως να γνωρίζουμε τους κύριους λόγους αθέτησής τους. Διεκδικούμε το δίκαιο και το αυτονόητο, δηλαδή, την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων μας, κάτι που συνιστά πάγιο αίτημα χιλιάδων φοιτητών/αποφοίτων της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ, ανά την Ελλάδα και το Εξωτερικό».

Και καταλήγουν: «Διεκδικούμε ίση μεταχείριση, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, σε καιρούς που απαιτούν διαρκή προσωπική επιμόρφωση και ενίοτε αλλαγή επαγγελματικής πλεύσης».