Πρόγραμμα

19.00 - Camille Vorger, Πανεπιστήμιο Λοζάνης, Πειραματιζόμενοι με τις λέξεις. Όταν η ποίηση μπαίνει στην τάξη των Γαλλικών

Ο Paul Zumthor, ειδικός μεσαιωνικής ποίησης, χαρακτήρισε «ακροβατισμούς» τον «τρόπο ύπαρξης της γλώσσας» που εφαρμόζουν οι ρήτορες για να « αναδείξουν τη χαρά, ενίοτε επιθετική ενίοτε κωμική, που φέρουν και γεννούν» (1978).

Το Σλαμ όμως παραπέμπει σε μία σύγχρονη αναβίωση των μεσαιωνικών «ακροβατισμών», πότε ως σκηνικό παιχνίδι, πότε ως μονομαχία, όπως αυτό συναντάται στα λιβανέζικα Zajal ή στα κυπριακά τσιατιστά. Βασίζεται κυρίως στην ικανοποίηση που πηγάζει από την λεκτική δεξιοτεχνία, όπου οι εκφράσεις, οι λέξεις, οι συλλαβές και οι ήχοι εναλλάσσονται κατά βούληση.

Η εμπειρία της εκπαιδευτικού γαλλικής ως ξένης γλώσσας και συνδιευθύντριας εργαστηρίων οδήγησε στη διερεύνηση των διαφορετικών προκλήσεων αυτής της ποιητικό-ψυχαγωγικής προσέγγισης. Η δημιουργικότητα, η ικανότητα για λεκτικά παιχνίδια (ακόμη και με τις διαφορετικές γλώσσες που κατέχει ο καθένας) και η ικανοποίηση που απορρέει από αυτές, βρίσκονται στο επίκεντρο των εργαστηρίων ποίησης Σλαμ που έχουν ως σκοπό την απελευθέρωση από το πλαίσιο των κανόνων του γραπτού, επιτρέποντάς μας να «ξαναβρούμε τη φωνή μας» σε μία ξένη γλώσσα που οικειοποιούμαστε όταν εκείνη ακούγεται, αντηχεί, αντιστέκεται, αναπηδά. Όπως και με την μπάλα που αναπηδά, έτσι και με τις «συλλαβές στον αέρα» στις οποίες αναφέρεται ο Γάλλος καλλιτέχνης Grand Corps Malade, η χαρά βρίσκεται στο γλωσσικό παιχνίδι που εμπλέκει τον πυρήνα της γλώσσας – αλλά και το ίδιο το υποκείμενο.

Η Camille Vorger, συγγραφέας διδακτορικής διατριβής με θέμα την ποίηση Σλαμ που εκδόθηκε στη συλλογή Cantologie (Slam. Une poétique. De Grand Corps Malade à Boutchou , les Belles Lettres & Presses Universitaires de Valenciennes, 2016), είναι λέκτορας και ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Λοζάνης, όπου διευθύνει ένα μάθημα-εργαστήριο Master αφιερωμένο στη «ζωντανή» ποίηση (ακουστική και ερμηνευμένη ποίηση, Σλαμ και ραπ). Είναι επίσης συνεργαζόμενο μέλος του ερευνητικού κέντρου LIDILEM (πανεπιστήμιο Grenoble Alpes).

19.45 - François Gordigiani, σλαμερ, Μαρτυρίες από την παρισινή και την αθηναϊκή σκηνή

20.00 - Cécile Meynard, Πανεπιστήμιο Angers, Σκέψεις γύρω από περιπτώσεις οικειοποίησης του λογοτεχνικού στοιχείου από την ποίηση σλαμ

20.45 - Σκηνή σλαμ με τον François Gordigiani και τη συμμετοχή φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

01.06.2019, 10.00 – 13.00

Σειρά εργαστηρίων (διάρκεια: 60’)

Εργαστήριο 1 – Σλαμ εν σώματι, Camille Vorger | Αίθουσα Montparnasse-IFG

Αφετηρία του εργαστηρίου αυτού αποτελούν οι μεταφορικές εκφράσεις του σώματος ως απαραίτητη διεργασία για τα παιχνίδια της γ ραφής και της ερμηνείας. Στο Σλαμ, όλα τα παιχνίδια, όλες οι λέξεις, όλα τα λεκτικά παιχνίδια επιτρέπονται. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με την ανακάλυψη ερμηνειών Σλαμ του Grand Corps Malade γύρω από την θεματική του σώματος.

Εργαστήριο 2 – Ποιητική αστική γραφή: η τέχνη της προσωπικής αφήγησης, François Hugonnier & Emmanuel Vernadakis, Πανεπιστήμιο Angers | Αίθουσα Gisèle Vivier-IFG              

Εργαστήριο 3 – Εισαγωγή στην γραφή σλαμ, François Gordigiani, σλάμερ | Αίθουσα Athéna-IFG            

Το διήμερο διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και το Πανεπιστήμιο της Angers (Laboratoire CIRPall, Formes brèves et adolescence)

Στα γαλλικά