Η Μαρίζα Γουργολίτσα είναι μια 29χρονη αθλήτρια από το Αγρίνιο, που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ, κατακτώντας ένα από τα ρεκόρ του πανελληνίου πρωταθλήματος που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ προ ολίγων ημερών.

Κι αν αυτό από μόνο του ακούγεται εντυπωσιακό, όποιος γνωρίζει την ιστορία της Μαρίζας, πραγματικά υποκλίνεται. Η Μαρίζα από το 2011, σε ηλικία τότε μόλις 21 ετών, μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι μετά από σειρά ιατρικών λαθών και κακών εκτιμήσεων που ακολούθησαν ενός σοβαρότατου προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε.

Εκείνη την περίοδο σπούδαζε στο Μαθηματικό στο Ηράκλειο της Κρήτης και η ζωή της μπήκε απότομα σε τελείως διαφορετική τροχιά. Τα γεγονότα που ακολούθησαν εκείνης της περιόδου έγιναν γνωστά όταν η Μαρίζα Γουργολίτσα, λίγα χρόνια μετά και έχοντας συνέλθει από τον γολγοθά που πέρασε, αποφάσισε να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη και να ζητήσει να τιμωρηθούν όσοι πιστεύει πως φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε και που θα μπορούσε, αν είχαν γίνει διαφορετικοί χειρισμοί, να είχε καλύτερη έκβαση.

Έκτοτε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του agriniopress, η νεαρή γυναίκα παραμένει καθηλωμένη στο αμαξίδιο. Η πορεία της ζωής της όμως δείχνει πως δεν μένει «καθηλωμένη» σε τίποτα άλλο απολύτως. Η Μαρίζα, μετά την περιπέτεια στην Κρήτη γύρισε στο Αγρίνιο, το οποίο μετά από κάποιο διάστημα αποφάσισε να αφήσει για να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, με σκληρή προσπάθεια και έχοντας στο πλευρό της τους γονείς της, κατάφερε πολλά.

Μεταξύ άλλων κίνησε ξανά τις διαδικασίες για μετεγγραφή στο Μαθηματικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου όπου σήμερα φοιτά, και έβαλε στη ζωή της τον αθλητισμό.


Ξεκίνησε προπονήσεις σε διάφορα αθλήματα, αλλά βρήκε την κλίση της στην κολύμβηση. Και από μια απλή ερασιτέχνης αθλήτρια, εξελίχθηκε στην πρωταθλήτρια Ελλάδος που είναι σήμερα. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Μαΐου στο ΟΑΚΑ, σημειώθηκαν 33 νέα εθνικά ρεκόρ.

Συνολικά και τις δύο ημέρες των αγώνων καταρρίφθηκαν 90 ρεκόρ. Αρκετοί κολυμβητές κατάφεραν να πιάσουν τα όρια για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 15 Σεπτεμβρίου στο Aquatics Centre του Λονδίνου,μεταξύ των οποίων και η Αγρινιώτισσα Μαρίζα Γουργολίτσα.

Η Μαρίζα «έπιασε», στα 150 μ. της κατηγορίας SΜ4-μεικτή ατομική γυναικών, το ρεκόρ των 4:22.09, με το οποίο περνά απευθείας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα! Η αθλήτρια απέσπασε συνολικά δύο χρυσά μετάλλια και δύο ασημένια μετάλλια. Πλέον προετοιμάζεται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και αναζητά χορηγούς, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Αγρίνιο, που θα τη στηρίξουν οικονομικά στο όλο εγχείρημα.