Η ομάδα που αποτέλεσε το ψηφοδέλτιο του “σπιράλ” στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής πραγματοποίησε την πρώτη μετεκλογική της συνάντηση.

Στη ολομέλεια αυτή έγινε μια αρχική αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και του τοπίου που θα υπάρξει την προσεχή τετραετία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η βούληση του εκλογικού σώματος, όπως αυτή αποτυπώθηκε στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών, κατέδειξε μια ισχυρή προτίμηση στο πρόσωπο του νυν Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, ενώ ταυτόχρονα δεν ανέδειξε ισχυρό δεύτερο πόλο.

Το “σπιράλ”, παρότι διατηρεί σημαντικές διαφορές με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της απερχόμενης δημοτικής αρχής, εν τούτοις δεν επιθυμεί να μετάσχει σε ένα ετερόκλητο "αντί" μέτωπο.

Η ιδέα ενός μετώπου με ευκαιριακές συμπράξεις είναι ξένη προς τις αντιλήψεις του “σπιράλ”. Εξίσου ξένη μάς είναι η αντίληψη που θέλει το “σπιράλ” να δίνει «γραμμή» στους συμπολίτες που το επέλεξαν για το τι θα ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή. Δεν είμαστε και ούτε θέλουμε να γίνουμε ιδιοκτήτες ψηφοφόρων, συμπεριφορά που θα συνιστούσε προσβολή προς τους συνδημότες μας και τη δημοκρατική διαδικασία.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Το “σπιράλ” δεν κλείνει το μάτι σε κανέναν. Παραμένει σθεναρά, μακριά από συναλλαγές και ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι ή πάνω σ’ αυτό.

Απεναντίας, το “σπιράλ” διατυπώνει σήμερα πρόταση ευρείας συνεργασίας προς όλες τις παρατάξεις.

Μια συνεργασία που είναι απαραίτητη για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι με βάση το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής και την απλή αναλογική, δεν υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο πλειοψηφούσα παράταξη.

Δεύτερον, διότι αυτή ακριβώς η σύνθεση του Σώματος μάς καλεί να επιδείξουμε την ικανότητα συνεργασίας και συμπόρευσης με βάση τις αρχές μιας σύγχρονης αστικής (urban) διακυβέρνησης, μιας πολιτικής και στρατηγικής πόλεων κατά τα πλέον προηγμένα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Αυτό όμως προϋποθέτει ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετοχική διάθεση, συγκλίσεις θέσεων και συμβιβασμούς, αίσθηση του μέτρου και ρεαλισμό στην επεξεργασία και επίλυση των προβλημάτων.

Το “σπιράλ” θεωρεί ότι υπάρχει χώρος και τρόπος αρμονικής και εποικοδομητικής σύμπραξης χωρίς αποκλεισμούς και δίχως μονοπώληση της φιλολαϊκότητας.

Για το σκοπό αυτό το “σπιράλ” διατυπώνει σήμερα δημόσια πρόταση προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να υπάρξει μία μίνιμουμ κοινή στάση και δράση πάνω στα μείζονα προβλήματα της πόλης και την επίλυσή τους.

Ζητήματα επί των οποίων θα αναζητήσουμε αυτήν την αυτονόητη συναίνεση είναι, ενδεικτικά, τα παρακάτω:

- Τα ζητήματα υποδομών της πόλης (φυσικό αέριο, διαχείριση φράγματος Πείρου-Παραπείρου, σιδηροδρομικό δίκτυο, νέο λιμάνι, έξυπνη πόλη, ενεργειακά δίκτυα κ.α.).

- Το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της διαλογής στην πηγή και της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

- Η ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

- Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη με την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την αποθάρρυνση στην άσκοπη χρήση του Ι.Χ.

- Η ενίσχυση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και κινητικότητας με νέο δίκτυο πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης, με αστικές αναπλάσεις στο κέντρο και στις γειτονιές.

- Η ολοκλήρωση των χρονιζόντων έργων της ΔΕΥΑΠ στην αποχέτευση και στη μονάδα Βιολογικού καθαρισμού.

- Η γενναία παρέμβαση στις πολιτιστικές υποδομές του Δήμου, η ενίσχυση υφισταμένων και η δημιουργία νεότερων δράσεων και θεσμών.

Για όλα αυτά τα ζητήματα το “σπιράλ” διαθέτει συγκροτημένες απόψεις που δεν επιθυμεί να τις επιβάλλει αλλά να τις συζητήσει.

Ο στόχος μας είναι σταθερός. Είναι η αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας προκειμένου η Πάτρα να αντιμετωπίσει τα χρονίζοντα προβλήματά της και να περάσει στην επόμενη ημέρα.