Τέλος στην καγκελαρία του Σεμπάστιαν Κουρτς, 18 μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της κυβέρνησης της Αυστρίας, έδωσε η Βουλή, που υπερψήφισε την πρόταση μομφής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας πρόταση μομφής κατά του συνόλου της κυβέρνησης Κουρτς, κίνηση που υποστήριξε και το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, με το οποίο συγκυβερνούσε μέχρι πρόσφατα το Λαϊκό Κόμμα. Η συζήτηση για την πρόταση μομφής διήρκεσε τρεις ώρες.

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Παμέλα Ρέντι- Βάγκνερ, πρότεινε έμμεσα τον πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γέρχαρντ Χόλτσινγκερ για μεταβατικό καγκελάριο, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ζήτησε μία ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά σημείωσε ότι τη σχετική απόφαση θα την πάρει ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Την υπερψήφιση της πρότασης μομφής είχε αποφασίσει ομόφωνα και η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος των Ελευθέρων, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μετείχε το εν λόγω κόμμα, μαζί με το Λαϊκό Κόμμα, διαλύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρώην- πλέον- αντικαγκελάριο Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε. Ακολούθησε η αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και οι παραιτήσεις των υπόλοιπων υπουργών του εθνικιστικού κόμματος.