Έκθεση Ομαδικής Εγκατάστασης

The birds of freedom

Εμπνεύστρια–συντονίστρια: Φερενίκη Τσαμπαρλή

Χώρος έκθεσης: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Αποθήκη»

Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου έως και 9 Ιουνίου 2019

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, ώρα 19.30

Επιμέλεια: Λουΐζα Καραπιδάκη 

Η γλυπτική εγκατάσταση δημιουργήθηκε σε 183 μέρες,

με 700 συμμετέχοντες από 14 εθνικότητες,

με 652 γλυπτά… τα πουλιά της ελευθερίας.

Και έπεται συνέχεια…

Η βιωματική εγκατάσταση «Τα πουλιά της ελευθερίας» (The birds of freedom) είναι ένα έργο τέχνης από το ερευνητικό πεδίο μιας διπλωματικής εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΔΠΜΣ (Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών) με τίτλο «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη». Το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό υλοποιείται από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η άφιξη στη Λέσβο μεγάλου αριθμού προσφύγων, η -για μεγάλο χρονικό διάστημα- ρουτίνα της αδράνειας εξαιτίας της επί μακρόν αναμονής απάντησης στα αιτήματα χορήγησης ασύλου, αλλά και η ανάγκη να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι σύνδεσης, συνύπαρξης και συνεργασίας προσφύγων και ντόπιων, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για «Τα πουλιά της ελευθερίας».

Η έκθεση αποτελεί μια μορφή παρεμβατικής τέχνης, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα με εστιασμένο κοινωνικό στόχο, η οποία ενεργοποιείται τόσο στην επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος, όσο και στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση – ενεργοποίηση των πολιτών της Λέσβου, αλλά και εντός και εκτός Ελλάδος. Ο βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν και είναι:

  • η ειρηνική ένταξη και ενσωμάτωση προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της Λέσβου.
  • η βιωματική εκπαίδευση σε μια τέχνη που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και μελλοντική ανεξαρτησία τους και
  • η δημιουργία ενός μοντέλου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ευπαθείς - ευάλωτες ομάδες.

Η οργάνωση της κατασκευής του έργου έγινε σε εργαστήρια των 14 ατόμων, με 7 μετανάστες και 7 ντόπιους, το καθένα. Οι συμμετέχοντες έφτιαξαν και ζωγράφισαν μικρά και μεγάλα πουλιά με ανακυκλωμένα υλικά (μπουκάλια νερού και χαρτιά, εφημερίδες). Συνολικά έλαβαν μέρος 652 άτομα και έφτιαξαν αντίστοιχο αριθμό πουλιών. Ένα πουλί για κάθε 1000 μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο από το 2015 ως σήμερα. Στα εργαστήρια συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες.

«Τα πουλιά της ελευθερίας» εκτέθηκαν ως μια ενιαία εγκατάσταση (installation) στο Επιμελητήριο Λέσβου και τώρα η εγκατάσταση θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.