Ο τσάμπας έχει πεθάνει προ πολλού. 

Το γεγονός ότι το 50% των μελών της εφορευτικής επιτροπής που είχαν κληθεί δεν πάτησαν το πόδι τους στα εκλογικά τμήματα που είχαν οριστεί, έρχεται για να αναγκάσει το κράτος και την πολιτεία να δει με μία άλλη ματιά το όλο αυτό θέμα, αναδεικνύοντας την αξία ενός εκλογικού φορέα που είναι αναγκαίος για να προχωρήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία. 

Δεν είναι δυνατόν το κράτος και η πολιτεία να αναγκάζει πολίτες να δίνουν το παρών σε μία τέτοια διαδικασία, κρατώντας τους ομήρους για ώρες στα εκλογικά τμήματα, ζητώντας από αυτούς να συμβάλουν όχι μόνο στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, χωρίς να τους πληρώνει. 

Χωρίς να τους δίνει ένα συμβολικό ποσό που θα έχει τον ρόλο κινήτρου για να πάρουν μέρος στην διαδικασία και να δώσουν το παρών στις κλήσεις που τους έχουν γίνει. Η πρόταση που ακούστηκε από ορισμένους είναι αξιόλογη. Να δοθεί ένα συμβολικό ποσό σε ανέργους, κάνοντας τους μέλη των εφορευτικών επιτροπών, πετυχαίνοντας έτσι δύο σκοπούς. 

Την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων και ασθενέστερων οικονομικών ομάδων και από την άλλη στην επιτυχημένη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Με τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές, ζητώντας από πολίτες να έχουν ένα εθελοντικό ρόλο σε τέτοιες διαδικασίες, μοιάζει με αγγαρεία. Αγγαρείες όμως στην δημοκρατία δεν χωρούν.

Και το κράτος μαζί με τα κόμματα εφόσον σέβονται την δημοκρατία θα πρέπει να βρουν μία λύση πάνω στο ζήτημα αυτό.