Θα είναι Γερμανός ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ή ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ; Το βέβαιο είναι ότι δεν θα πάνε σε Γερμανούς και οι δύο θέσεις, μετά τις ευρωεκλογές, γράφει η Tagesspiegel.

Με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, θα αλλάξουν πολλά πρόσωπα στις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις. Ανάμεσά τους, η θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, αλλά και του προέδρου της ΕΚΤ. Τα ονόματα δύο Γερμανών συζητούνται για αυτές τις θέσεις, του επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, που θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, που είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Οι εντάσεις του Μακρόν

Όμως, σημειώνει το ΑΠΕ, ο Βέμπερ θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές δυσκολίες. Πρώτον, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μετά τις ευρωεκλογές. Και το δεύτερο εμπόδιο έρχεται από τη Γαλλία. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι κατά της αρχής του «κορυφαίου υποψηφίου», που ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2014. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε την κατάσταση αυτή του 2014», λέει ένας στενός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Ο Μακρόν επιμένει ότι δεν εναπόκειται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χρίσει τον διάδοχο του Γιούνκερ, αλλά πρέπει να έχουν σημαίνοντα λόγο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Μακρόν και οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να συζητήσουν την ερχόμενη Τρίτη, στη σύνοδο κορυφής, τις επικείμενες αποφάσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Πρόσφατα, στο Σίμπιου της Ρουμανίας όπου έγινε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, ο Μακρόν επανέλαβε την αντίθεσή του στην αρχή του κορυφαίου υποψηφίου. «Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει μεν την υποψηφιότητα Βέμπερ, αλλά έχει πολλές επιλογές» γράφει η Tagesspiegel.

O διάδοχος του Ντράγκι στην ΕΚΤ

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ, η Ιταλία μπορεί να μην έχει εκπρόσωπο στο ΔΣ, όταν το φθινόπωρο αποχωρήσει ο Μάριο Ντράγκι από το «τιμόνι» του ανώτατου οργάνου χάραξης πολιτικής της νομισματικής ένωσης, έπειτα από 8 χρόνια.

Αυτό γράφουν οι Financial Times, που θυμίζουν ότι από τη δημιουργία της ΕΚΤ, το 1998, η Ιταλία- τρίτη οικονομία της ευρωζώνης- είχε πάντα μία από τις έξι θέσεις του συμβουλίου που διαμορφώνει τα πάνταΣ από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στις δημοσιονομικές κρίσεις μέχρι και την καθημερινή λειτουργία του θεσμού.

Ξαφνικά, το τελευταίο διάστημα ακούγεται για την ηγεσία της ΕΚΤ και πάλι το όνομα του Γενς Βάιντμαν. Τον περασμένο Αύγουστο είχε ειπωθεί ότι η Μέρκελ μπορεί να μην τον στηρίξει για το τιμόνι της ΕΚΤ, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα Βέμπερ για την Κομισιόν. «Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο λένε όμως τώρα ότι ο Βέμπερ έχει ελάχιστες πιθανότητες και ο Βάιντμαν φαίνεται να έχει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία» γράφει η Tagesspiegel.

«Πρώην σύμβουλος της Μέρκελ, ο Βάιντμαν θεωρείται ότι είναι υποστηρικτής της συντηρητικής νομισματικής πολιτικής - και επέκρινε την χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι. Ο Βάιντμαν πρέπει να πείσει κυρίως Ιταλούς, Ισπανούς, Έλληνες και οι Πορτογάλους, επειδή οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν τη δυνατότητα να αντιταχθούν στην υποψηφιότητά του», εκτιμά η Tagesspiegel.

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Βάιντμαν δεν δίστασε να επαινέσει τη νομισματική πολιτική του Ντράγκι. «Χωρίς τα ειδικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, η μακροοικονομική ανάπτυξη θα ήταν πιθανώς ασθενέστερη, η ανάπτυξη της απασχόλησης υποτονική και η ανεργία μεγαλύτερη», είπε. «Πρέπει να πείσει όμως και τους άλλους», λένε κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο. Ο Βάιντμαν διατηρεί επίσης μια καλή σχέση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, οπότε αυτό μπορεί να βοηθήσει την υποψηφιότητά του. Το Παρίσι επίσης δεν έχει ουσιαστικά τίποτα εναντίον του Βάιντμαν. «Δεν ήταν ποτέ προσέγγισή μας να ασκούμε βέτο σε μεμονωμένα ονόματα», λέει το Ελιζέ.

Αυξάνονται οι πιθανότητες του Βάιντμαν

Σύμφωνα με την FAZ, οι πιθανότητες του Βάιντμαν να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ αυξάνονται. «Θεωρείται ικανός. Και, εξάλλου, πολλοί βορειοευρωπαίοι που προσβλέπουν στη σταθερότητα επιθυμούν έναν Γερμανό στην ηγεσία της ΕΚΤ. Επιπλέον, ο ίδιος ο Βάιντμαν φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει αποδεκτή την «εικόνα» του και στους νοτιοευρωπαίους –αν και όχι παίρνοντας ξεκάθαρες θέσεις δημοσίως. Θέλει να μην εμφανίζεται τόσο «σκληροπυρηνικός» όσο πολλοί πιστεύουν. Δε γίνεται, ωστόσο, εύκολα πιστευτός. Κι αν αναγκαστεί να ακολουθήσει ηπιότερη στάση θα είναι επειδή η οικονομική συγκυρία στη Γερμανία και στην Ευρώπη δεν είναι ανθηρή. Αλλά και επειδή δεν μπορεί να αλλάξει από μόνος του την πολιτική της ΕΚΤ. Αν λοιπόν, βρεθεί Γερμανός στη ηγεσία της ΕΚΤ ίσως, σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικονομική επιβράδυνση, να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική. Γιατί αυτό θα συνιστούσε «ασφάλεια ζωής» για το ευρώ. Και για να πείσει τις αγορές και τους πολίτες ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Ο «παράγοντας» Φρανς Τίμερμανς

Από την άλλη, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και κορυφαίος υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται να ενισχύει τις πιθανότητές του, μετά το καλό αποτέλεσμα που φαίνεται να αποσπά το κόμμα του στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Ολλανδία.

«Ο αγώνας για το ποιος θα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ανοιχτός», τονίζει ο Ακίμ Ποστ, Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Οι Σοσιαλδημοκράτες ονειρεύονται μια αριστερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει η γερμανική Handelsblatt, εκτιμώντας ότι ο Φρανς Τίμερμανς «θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής».

«Ο Τίμερμανς είναι μαχητής και στην εκλογική εκστρατεία εξέπληξε με τις ριζοσπαστικές προτάσεις του όσον αφορά την προστασία του κλίματος» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σε αντίθεση με τον Βέμπερ, ο Τίμερμανς έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Το 2012 έγινε υπουργός Εξωτερικών και μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τον έστειλε στις Βρυξέλλες ως Επίτροπο της ΕΕ.

Οι πιθανότητες της Μάργκρετ Βέσταγκερ

Σύμφωνα με την Tagesspiegel όμως δεν αποκλείεται να γίνει για πρώτη φορά μια γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενη στην Μάργκρετ Βέσταγκερ.

Πρόκειται για τη Δανέζα Επίτροπο Ανταγωνισμού, η οποία έκανε όνομα με τη στάση της απέναντι στους κολοσσούς Google, Amazon,Facebook και Apple, στους οποίους επέβαλε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κορυφαία υποψήφια των Φιλελευθέρων, η Βέσταγκερ ελπίζει βάσιμα να διαδεχθεί τον Γιούνκερ καθώς οι Φιλελεύθεροι θέλουν να σχηματίσουν μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στο Στρασβούργο Κοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές του Μακρόν.

Ωστόσο η Βέσταγκερ έχει ένα μειονέκτημα: Στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι εξουσίας ισχύει ο κανόνας: Όποιος προταθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για διάδοχος του Γιούνκερ πρέπει να επιβεβαιωθεί αργότερα και στο Στρασβούργο. Και πολλοί ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η Βέσταγκερ δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία.