το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνονται ταυτόχρονα ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρών πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που δεν χρειάστηκε να περιμένουν πίσω από πολλούς άλλους ψηφοφόρους τους πήρε πάνω από ένα τέταρτο για να φηφίσουν στις τέσσερις κάλπες.

Ήδη, σε εκλογικά τμήματα, ιδιαίτερα των μεγάλων δήμων έχουν δημιουργηθεί ουρές και πολίτες χρειάζεται να περιμένουν τουλάχιστον μισή ώρα για να φτάσουν στην πρώτη κάλπη. Σημειώνεται όλοι ψηφίζουν σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα: Στο πρώτο με το διακριτικό στοιχείο «α» μετά τον αριθμό του τμήματος ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο με το διακριτικό στοιχείο «β» μετά τον αριθμό του βρίσκονται οι κάλπες των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών. Αυτή η διαδικασία μέσα στα εκλογικά τμήματα απαιτεί τουλάχιστον ένα τέταρτο.

Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις επιτείνεται από το γεγονός ότι σε πάρα πολλά εκλογικά τμήματα δεν εμφανίσθηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών: Ετσι, δεν δίνονται άμεσα τα ψηφοδέλτια, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι γραμματείς πρέπει να κάνουν και αυτή τη διαδικασία, και παράλληλα να ελέγχουν την ταυτοπροσωπία, την εγγραφή στους καταλόγους και να επιβλέπουν τη διαδικασία από το παραβάν στην κάλπη.

Όπως εκτιμάται, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί προς τις μεσημεριανές ώρες που παραδοσιακά αυξάνεται η προσέλευση των ψηφοφόρων, καθώς και την τελευταία ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες, οπότε επίσης σπεύδουν οι τελευταίοι.