Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ολοκλήρωσε, με επιτυχία και με σημαντική συμμετοχή μαθητικού και ευρέος κοινού, μια σειρά εκδηλώσεων, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Πιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Μαΐου υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ως κόμβος πολιτισμού: ένα ταξίδι στο χρόνο». Την πρώτη μέρα παρακολούθησαν το πρόγραμμα 150 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου Αγρινίου, 2ου Αιτωλικού και 5ου Αγρινίου, ενώ την δεύτερη μέρα συμμετείχαν 51 νέοι του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου και του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Ηλιαχτίδα». Το πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας «ΔΡΩ» και τον Δήμο Αγρινίου, υλοποιήθηκε από την μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας μας κα Δ. Γαβρίνα και την εικαστικό της ομάδας ΔΡΩ κα Β. Μίχου.

Την Παρασκευή το απόγευμα υλοποιήθηκε στην Λευκάδα η εκπαιδευτική δράση «Γύρω- γύρω απ’ τον μύλο. Ανεμόμυλοι γυρνούν στη Γύρα της Λευκάδας», στην οποία συμμετείχαν  60 παιδιά του ΚΔΑΠ Morfosi Λευκάδας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστίασε στη γνωριμία με την αιολική ενέργεια, στους τρόπους εκμετάλλευσής της για την παραγωγή κίνησης, στους τύπους, τη δομή και τη λειτουργία των ανεμόμυλων, καθώς και στη συμβολή τους στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα των νησιών. Ακολούθησε αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικό δρώμενο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την μουσικό Έλλη Σιδέρη. Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκε ειδικά σχεδιασμένο έντυπο. 

Το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 10:30 ξεναγήθηκαν στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Σταμάτη 90 επισκέπτες από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τους γονείς τους, με σκοπό τη γνωριμία των κατοίκων με τα εκθέματα του μουσείου της πόλης τους. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία ΔΡΩ και τον Δήμο Αγρινίου, και έχαιρε της αποδοχής του κόσμου, που επισκέφθηκε το Μουσείο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία μας σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και την Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου εκδήλωση αφιερωμένη στα 110 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου. Η εκδήλωση περιελάμβανε φωτογραφική έκθεση με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας για την Ιστορία των ανασκαφών, τα μνημεία του χώρου και το παλαιό Μουσείο, ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1909 με δαπάνη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας εντός του αρχαιολογικού χώρου. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην αίθουσα του παλαιού μουσείου σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν και τους διανεμήθηκε έντυπο υλικό της Εφορείας για τα μνημεία του Ιερού του Απόλλωνος. Η προγραμματισμένη μουσική βραδιά υπό το φως της πανσελήνου με την υψίφωνο Γεωργία Τριανταφύλλου δεν πραγματοποιήθηκε, παρά το γεγονός ότι η ίδια παρευρέθη στον χώρο της εκδήλωσης, για λόγους υγείας.   

Οι εκδηλώσεις της Εφορείας μας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων κορυφώθηκαν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 με την παρουσίαση για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, μετά την ανακάλυψή του το 1973, του χρυσού στεφανιού του Θυρρείου με τα συνευρήματά του. Το σύνολο, που προήλθε από την ανασκαφή κιβωτιόσχημου τάφου στο Θύρρειο, περιείχε μια πλούσια κτερισμένη γυναικεία ταφή της ελληνιστικής περιόδου (α΄ μισό 2ου αι. π.Χ.) και μία μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων (1ος-2ος αι. μ.Χ.). Το χρυσό στεφάνι από φύλλα μυρτιάς και το χρυσό ενώτιο βρέθηκαν δίπλα από το κρανίο, ενώ τα υπόλοιπα κτερίσματα (τρεις χάλκινοι καθρέφτες, σιδερένια στλεγγίδα, δύο θαλάσσιες αχιβάδες και 26 πήλινα αγγεία διαφόρων σχημάτων) συγκεντρωμένα στα πόδια της νεκρής. Η μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων βρέθηκε μέσα σε μόνωτη χύτρα, η οποία περιείχε τα καμένα οστά και ένα μικρό γυάλινο αγγείο.

Η παρουσίαση του ταφικού συνόλου πραγματοποιήθηκε από την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα του τάφου κα Φωτεινή Ζαφειροπούλου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Ολυμπία Βικάτου, παρουσία κατοίκων και μαθητών του Θυρρείου, αλλά και πολλών επισήμων, μεταξύ άλλων του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, κ. Αποστολάκη και εκπροσώπων της εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε στην κα Ζαφειροπούλου τιμής ένεκεν αναμνηστική πλακέτα για τη συμβολή της στην έρευνα, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησε ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας.

Το στεφάνι θα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου μέχρι και τις 22 Ιουνίου 2019, καθημερινά (8:00-15:30) εκτός Τρίτης.