Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής της 26ης Μαΐου ξεχωριστή από τις προηγούμενες και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το εκλογικό σώμα που θα σπεύσει στην κάλπη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα έχει να κάνει με τη γένια και αυτούς που θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά. 

Μια από τις αλλαγές που πέρασε ο νόμος για την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές το 2017 ήταν και η μείωση του ορίου ηλικίας για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν από τα 18 στα 17 έτη. Έτσι πλέον έχουν δικαίωμα ψήφου και οι 17χρονοι, αυτοί δηλαδή που έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002. 

Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων ψηφοφόρων, με δεδομένο ότι στις τελευταίες εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβρη του 2015, είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο οι 18χρονοι, αυτοί δηλαδή που ήταν γεννημένοι το 1997 και οι οποίοι τώρα είναι 21 χρονών.

Οι 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, όπως και οι μεγαλύτεροί τους που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου από το 2016 και μετά (γεννημένοι από το 1998 και μετά), αποτελούν το πιο δυναμικό ρεύμα του εκλογικού σώματος και το οποίο σίγουρα θα παίξει το δικό του ρόλο σε κάθε εκλογική μάχη. Στις δημοτικές, στις περιφερειακές, αλλά και στις ευρωεκλογές. 

Αυτό που κάνει αίσθηση είναι ότι η νέα αυτή γενιά του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει για πρώτη φορά την Κυριακή, δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκλογική αναμέτρηση, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, κυρίως σε επίπεδο δημοτικών εκλογών που παίρνει ενεργά μέρος, συμμετέχοντας σε συνδυασμούς. 

Όπως και να έχει την Κυριακή στην Αχαΐα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από το υπουργείο Εσωτερικών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 3.224 νέοι, αποκτώντας κι αυτή την εμπειρία στη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 3.224, οι 1.697 είναι αγόρια και οι 1.567 κορίτσια.

Μακάρι λοιπόν αυτή η ξεχωριστή "πρώτη φορά" να είναι μία θετική εμπειρία για τους χιλιάδες αυτούς νέους.