Ο Μόλυβος, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσογείου, στο βορρά της Λέσβου, θα γίνει από τις 8 μέχρι τις 19 Αυγούστου το παγκόσμιο κέντρο της κλασικής μουσικής. Είναι οι μέρες που θα φτάσουν από όλο τον κόσμο 27 καταξιωμένοι και βραβευμένοι μουσικοί, αλλά και οι πιστοί φίλοι του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Αν αγαπάτε την κλασική μουσική θα νιώσετε να σας συναρπάζει η σπάνια εμπειρία που προσφέρει το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Φανταστείτε: περπατάτε στα υπέροχα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού και ξάφνου βλέπετε ένα σύνολο με κορυφαίους σολίστ κλασικής μουσικής από τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, να ερμηνεύουν αριστουργηματικά έργα μέσα στο δρόμο, ή σε ένα καφέ φορώντας βερμούδες και κοντομάνικα. Ή νιώθεις την ορμή και το πάθος της κλασικής μουσικής να σε συναντά στις παραλίες, στο λιμάνι, στην αγορά και φυσικά στο μοναδικής ομορφιάς Βυζαντινό κάστρο του Μολύβου. Εκεί και σε άλλους τέσσερις προορισμούς της Λέσβου και της Χίου, οι σολίστες θα συμπράξουν σε μουσικά σύνολα για να ερμηνεύσουν συνθέσεις από το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που επιμελήθηκαν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες Danae και KiveliDörken (διεθνώς αναγνωρισμένες πιανίστριες οι ίδιες). Το θέμα του Φεστιβάλ φέτος ριζώνει βαθιά στην ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και έχει τίτλο «ΔΙΑ-ΛΟΓΟ.»

Τα αστέρια της κλασικής μουσικής στον Μόλυβο

Μεταξύ των σημαντικών ερμηνευτών που θα έρθουν στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν ο Γερμανός βιολιστής Κρίστιαν Τέτσλαφ- μουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, αποδέκτης των βραβείων ECHO και ICMA ως μουσικός της χρονιάς- και ο βραβευμένος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ηλίας Καντέσα, ο Βόλκερ Γιάκομπσεν ιδρυτής του παγκοσμίου φήμης κουαρτέτου Artemis Quartet και o βραβευμένος για τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη μουσική Klezmer Ντέιβιντ Ορλόφσκι, η τσελίστρια Τάνια Τέτσλαφ και ο βιολοντσελίστας Μπρούνο Φιλλίπ (ένας από τους πιο γνωστούς τσελίστες της γενιάς του), ο Aρτουρ Πιτζάρο διεθνούς φήμης πορτογάλος πιανίστας, νικητής του σημαντικού Leeds International Piano Competition και ο νορβηγός περκασιονίστας Χανς Κρίστιαν Σόρενσεν. Ολοι τους θα απευθυνθούν μέσω του Διαλόγου της μουσικής, στη νόηση και το συναίσθημα, σε ένα Φεστιβάλ που αγκαλιάζει τις αισθήσεις μας με την υψηλής ποιότητας κλασική μουσική και παράλληλα μας γνωρίζει έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς του κόσμου.

Στα σοκάκια του Μολύβου μπορεί να ακούσεις έναν σολίστ της Metropolitan Opera

Με τις προφεστιβαλικές δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν στις 8 Αυγούστου στη Χίο και θα συνεχιστούν στη Λέσβο, το φεστιβάλ θα προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα δύο νησιά και τα μυστικά τους μέσα από ένα μείγμα συναυλιών και περιηγήσεων. Θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες των νησιών προκειμένου να αναδείξουν τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους: στο Κτήμα Citrus - Κάμπος Χίου, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ανδρέα (5ος αιώνας μ. Χ.), Ερεσός Λέσβου, στο Τσαρσί χαμάμ στη Μυτιλήνη, στους Υγροτόπους Κόλπου Καλλονής.

Kαινοτομία και παράδοση στον Μόλυβο

Στις 13 Αυγούστου, με τη συναυλία «Από τη Γένεση στο Διάλογο» που θα γίνει στο Παράρτημα Πανεπιστημίου Άγκντερ Νορβηγίας, στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων Μονής Λειμώνος στην Καλλονή, θα δημιουργηθεί μία γέφυρα που θα συνδέσει το περσινό με το φετινό Φεστιβάλ για να μεταφερθούμε στο κυρίως πρόγραμμα, που από τις 16 μέχρι τις 19 Αυγούστου, στο κάστρο του Μολύβου και στο συνεδριακό κέντρο Μηθύμνας, θα πραγματευτεί μουσικά τις έννοιες «Θέση, Αντίθεση, Διάλογος, Συμφιλίωση και Σύνθεση», μέσα από τα έργα των Βιτάλι, Ρεμπέλ, Τζένκινς, Ξενάκη, Μπραμς, Ντβόρζακ, Μότσαρτ, Πουλένκ, Μπ. Μπρίττεν, Σουκ, Fauré, Ορλόφσκι, Γολίχοφ, Haydn, Ries. Εκεί θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη και το έργο του Ν. Χαριζάνου «Όψεις του αρχαϊκού διπόλου», ειδική ανάθεση του Φεστιβάλ

Οι νέοι, αγκαλιάζουν το πιο «ροκ» φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ευρώπη

Παράλληλα, κατά το Φεστιβάλ, με τις «Μουσικές Στιγμές», που θα εκτυλίσσονται απρόσμενα σε διάφορα σημεία του Μολύβου, στον οικισμό, σε παραλίες και αλλού, οι σολίστες θα προσφέρουν στους επισκέπτες σπάνια μουσική απόλαυση που θα υπογραμμίζει τις ομορφιές, τον παραδοσιακό πλούτο και την αρχιτεκτονική του χωριού. Συνδυάζοντας την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της κλασικής μουσικής, το Φεστιβάλ θα απευθυνθεί μέσω του Διαλόγου της μουσικής, στη νόηση και στο συναίσθημα, θα αναδείξει τις ομοιότητες μεταξύ φαινομενικά ασύμβατων αντιθέσεων, θα υμνήσει τελικά, την Ομορφιά.