Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε λόγο για «ενδείξεις» νέας επίθεσης με τη «χρήση χημικών όπλων» από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, απειλώντας με αντίποινα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν σε μία «φερόμενη επίθεση με χλώριο στη βορειοδυτική Συρία το πρωί της 19ης Μαΐου».

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως θα αντιδράσουν κατάλληλα αν η Συρία κάνει χρήση χημικών όπλων

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Μόργκαν Ορτέιγκους, είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών για αυτό το συμβάν, αλλά επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας, εάν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα προχωρήσουμε σε ταχεία και αρμόζουσα αντίδραση».

«Το καθεστώς Άσαντ διέπραξε όλες τις επιθέσεις με χημικά που έχουν γίνει στη Συρία» λένε οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τη χρήση χημικών όπλων κόκκινη γραμμή και έχει διατάξει ήδη δύο φορές αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του καθεστώτος της Δαμασκού σε αντίποινα: τον Απρίλιο του 2017, έπειτα από επίθεση με αέριο σαρίν στο Χαν Σεϊχούν, κι έναν χρόνο αργότερα, από κοινού με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στη Ντούμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η Δαμασκός διέψευσε ότι ευθυνόταν εκείνη.

Η Ορτέιγκους τόνισε, επίσης, ότι «τα γεγονότα όμως είναι σαφή: το καθεστώς Άσαντ διέπραξε σχεδόν όλες τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις με χημικά όπλα που έχουν γίνει στη Συρία» και παράλληλα κατηγόρησε τη Ρωσία , πως επιτρέπει στο σύμμαχό της στη Δαμασκό τη χρήση αυτών των όπλων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε πως «οι επιθέσεις του καθεστώτος εναντίον των κοινοτήτων της βορειοδυτικής Συρίας πρέπει να τερματιστούν» και επανέλαβε «την προειδοποίηση» την οποία έκανε αρχικά «ο πρόεδρος Τραμπ τον Σεπτέμβριο του 2018, ότι μια επίθεση εναντίον της ζώνης αποκλιμάκωσης» στην επαρχία Ιντλίμπ «θα αποτελούσε ριψοκίνδυνη κλιμάκωση που θα απειλούσε να αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια».