22ος “Μουσικός Μάϊος”

“Νίκος Σκαλκώτας: ένας συνθέτης μπροστά από την εποχή του”

Διάλεξη από την Στεφανία Μεράκου

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019,  9μ.μ.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 22ου Μουσικού Μαΐου διοργανώνεται, από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, διάλεξη με θέμα “Νίκος Σκαλκώτας: ένας συνθέτης μπροστά από την εποχή του”, από την Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Η επέτειος των 70 χρόνων από τον θάνατο Νίκου Σκαλκώτα, μας δίνει την ευκαιρία για άλλη μια φορά να τον αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε την ζωή του, το έργο του, την ιστορική του σημασία και την θέση του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Η μουσική του αναδεικνύει το πνεύμα της τότε σύγχρονης μουσικής καθώς ο Σκαλκώτας είναι πρωτότυπος, ευφυής, εμπνευσμένος και πρωτοπόρος. Τόσο πρωτοπόρος που στην Ελλάδα του 1930 και 1940 δεν αναγνωρίστηκε και αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό και αποδοκιμασία. Η παρουσίαση σκοπό έχει να παρουσιάσει πτυχές της ζωής και του έργου του Ν. Σκαλκώτα και να αναδείξει την μεγαλοπρέπειά του μέσα από τεκμήρια του Αρχείου του, το οποίο βρίσκεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, καθώς και μουσικά αποσπάσματα έργων του.

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το State University of New York καθώς και κάτοχος M.A. από το University of Connecticut. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του University of Connecticut, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος από το International Suzuki Institute δίδαξε την ομώνυμη μέθοδο. Από το 1995, εργάζεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και από το 2005 ως διευθύντρια. Ενδιαφέρεται για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού και για την υποστήριξη της έρευνας. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για θέματα σχετικά με την Ελληνική μουσική, την εκπαίδευση και την πληροφοριακή παιδεία. Είναι μέλος της Ιnternational Musicological Society, της International Association of Music Libraries, της ελληνικής επιτροπής του RILM, της Επιτροπής για την Ενίσχυση Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών.

Οι εκδηλώσεις του “Μουσικού Μαΐου” πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής.

Η Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Ρ. Φεραίου 7), με ελεύθερη είσοδο. Για περισσότερες πληροφορίες, στη Γραμματεία του Ωδείου, τηλ. 2610-277740 και στο www.fe-odeiopatron.gr