Όλοι συμφωνούμε ότι η Πάτρα χρειάζεται ανάπτυξη. Όμως ποια είναι η ανάπτυξη που επιθυμούμε; Όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να δοθούν προτεραιότητες και να γίνουν μεθοδευμένες ενέργειες με σύμπνοια και κοινό στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών που δυστυχώς υστερεί έναντι άλλων μεγάλων πόλεων και περιοχών.

Όμως ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες αυτές; Στην ερώτηση τι περιμένουμε από μια Δημοτική Αρχή, οι περισσότεροι θα πουν μια πόλη καθαρή, προσβάσιμη, που παρέχει ευκολίες στους πολίτες της όπως χώροι στάθμευσης, αστικές συγκοινωνίες, πάρκα, που προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον, το επενδυτικό ενδιαφέρον κτλ. Θέσεις πάγιες που όμως ακολουθούν ρυθμούς χελώνας. Είναι θέμα βούλησης!

Τα θεσμικά όργανα των παραγωγικών τάξεων της πόλης, μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας, έχουν κάνει τις επιλογές τουςδημιουργώντας υποδομές και προϋποθέσεις απορρόφησης κοινοτικών και εγχώριων πόρων.

Μεταξύ άλλωνδημιούργησαν το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.), παραπλεύρως του Γλαύκου, το οποίο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την εγκατάσταση βιοτεχνικών επιχειρήσεων, αξιοποιώντας και ειδικά κονδύλια μεταστέγασης τους στο χώρο.

Ύστερα από 30ετή προσπάθεια και αγώνα κανένας από τους εταίρους (ΟΕΒΕΣΝΑ, Επιμελητήριο Αχαΐας, ΠΔΕ, Δημοτική Αρχή της τότε περιόδου) δεν περίμενε ότι το ΒΙΟ.ΠΑ. θα κατέληγε χώρος εγκατάστασης Αποτεφρωτηρίου νεκρών που έθεσε προτεραιότητα και μοναδικό στόχο η απερχόμενη δημοτική παραβλέποντας την αρχική του χρήση.

Ένα Αποτεφρωτήριο εγκατεστημένο εντός του ιστού της πόλης, μια αναπτυξιακή κατά τη Δημοτική αρχή ενέργεια που με σθένος διεκδίκησε, δρομολόγησε και μεθοδεύει την υλοποίηση της παρακινούμενη από άλλες βουλές που επηρεάζονται και από πολιτικές πεποιθήσεις.

Επικαλούνται την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Αποτεφρωτηρίου προφασιζόμενοι και τα οικονομικά οφέλη του Δήμου, αφού κανένας άλλος Δήμος της χώρας δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιες "προσοδοφόρες επενδυτικές επιλογές" άρα αποτελεί και μονοπώλιο του είδους.

Εδώ εγείρεται και το αμείλικτο ερώτημα γιατί και οι άλλοι Δήμοι δεν προχωρούν σε τέτοιες επενδύσεις; Θέλουμε η πόλη μας να γίνει γνωστή για αυτή τη μακάβρια καινοτομία και "πόλος έλξης νεκρών".

Αψηφώντας τους λόγους δημιουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ., αψηφώντας τις ενστάσεις των υπολοίπων εταίρων αφού ο Δήμος έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο Διαχείρισης ΒΙΟ.ΠΑ. και εν τέλει αψηφώντας τις αντιδράσεις των ήδη εγκατεστημένων επιχειρηματιών, αλλά κυρίως των κατοίκων των νότιων συνοικιών αποφάσισε και άλλαξε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη χρήση γης με ανορθόδοξο τρόπο.

Η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής όριζε να είναι ο νυν δήμαρχος που δημιούργησε το πρώτο Αποτεφρωτήριο, οπότε πήρε τη μορφή του κατεπείγοντος κάνοντας τα αδύνατα δυνατά. Γιατί δεν το κατασκευάζει σε άλλη περιοχή εάν είναι τόσο απαραίτητο, αφού ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία του απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές, ιδανικές για τέτοιες χρήσης, που δεν θα προκαλούν αισθητικά τους κατοίκους της περιοχής, δεν θα την υποβαθμίζουν και δεν θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα από την εκπομπή ρυπογόνων αερίων.

Το ΒΙΟ.ΠΑ αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος αφού ο Δήμος κατέχει την πλειοψηφία στις αποφάσεις. Το δε όλο έργο επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια που, ωστόσο, η πολιτική στάση του νυν Δημάρχου είναι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλα αυτά από μία τέτοια ";δυναμική και αποφασιστική" παρουσία Δημοτική Αρχή θα περιμέναμε με τη ίδια θέρμη να αντιμετώπιζε και μείζονα προβλήματα δεκαετιών της πόλης, πάνω στα οποία έχουν χτιστεί πολιτικές καριέρες, όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει.

Τελικά είναι θέμα επιλογών. Άλλη μία δημοτική αρχή που αφήνει άλυτα διαχρονικά προβλήματα όπως της διαχείρισης απορριμμάτων και της δημιουργίας εργοστασίου συντελώντας στο αδιέξοδο αφού νίπτει τας χείρας της και αποδίδει ευθύνες στην Περιφέρεια και το Κράτος.

Ακυρώνει προηγούμενους σχεδιασμούς γιατί εξυπηρετούσαν συμφέροντα αλλά έχει αδρανοποιηθεί πλήρως με το πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων, της έλλειψης σχεδιασμού από το Κράτος και τη Περιφέρεια κτλ. προσφεύγοντας σε ημίμετρες λύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και με το έργο πνοής για την πόλη της Πάτρας και συγκεκριμένα του φράγματος Πείρου Παραπείρου. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αρνείται τη διαχείριση του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωσή και η λειτουργία του, σε αντίθεση με τους όμορους δήμους. Όσο αφορά άλλες αναπτυξιακές ενέργειες, ούτε λόγος...

Τελικά, όλα είναι θέμα οράματος, ιεράρχησης προτεραιοτήτων με στόχο την ποιοτική ανάπτυξη της ζωής των πολιτών και όχι την περαιτέρω υποβάθμισή της. Με το δικαίωμα του ενός εκ των πρωτοστατούντων για τη δημιουργία του ΒΙΟ.ΠΑ. αλλά και τη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρυτικού Φορέα Υλοποίησής του, δηλώνω ότι ήμουν και είμαι αρνητικός, όπως και ο συνδυασμός Πρωτεύουσα Ξανά που συμμετέχω είναι κάθετα αντίθετος στην εγκατάσταση του Αποτεφρωτηρίου στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Δέσμευσή μας αποτελεί το ΒΙΟ.ΠΑ. να υπηρετεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε όπως προβλέπεται και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες να διευκολυνθεί και χρηματοδοτηθεί η μεταστέγαση των βιοτεχνιών στο φυσικό τους χώρο.

*Ο Παναγιώτης Σκέντζος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Πρωτεύουσας Ξανά του Γρηγόρη Αλεξόπουλου.