Μια από τις βασικές αρμοδιότητες του Δήμου αφορά το νερό. Η άντληση, η μεταφορά, η διύλιση και διανομή του είναι η σπουδαιότερη αρμοδιότητα κάθε Δήμου και άρα του Δήμου μας.

Δεν θα κάνω φθηνή αντιπολίτευση και θα δεχθώ ότι όλες οι δημοτικές αρχές προσπάθησαν ώστε η πόλη να έχει νερό άφθονο σε ποσότητα και άριστό σε ποιότητα. Οφείλουμε μάλιστα να σημειώσουμε ότι στον τομέα αυτόν ο Ανδρέας Καράβολας άφησε πίσω του σημαντικό έργο.

Στο μεταξύ μια ισχυρή και διαχρονική απαίτηση του Δήμου Πατρέων υλοποιήθηκε. Το φράγμα Πείρου-Παραπείρου με κύρια αποστολή την ύδρευση της Πάτρας είναι επί θύραις.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

Σημαίνει ότι οι δεκάδες γεωτρήσεις κατά μήκος του Γλαύκου και του Χάραδρου μπορούν να αδρανοποιηθούν. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα εμπλουτιστούν οι υπόγειοι υδροφορείς με τεράστιο και θετικό οικολογικό αποτύπωμα. Αλλά το αποτύπωμα θα είναι και οικονομικό. Με βάση τα τελευταία αναρτημένα στοιχεία της ΔΕΥΑΠ, η εταιρεία δαπανά 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως για ηλεκτρικό ρεύμα αντλιοστασίων ύδρευσης. Αν λογαριάσουμε και το κόστος συντήρησης των αντλιοστασίων το ποσό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Άρα η χρήση των νερών του φράγματος θα προκαλέσει μια μεγάλη οικονομική ανακούφιση στη ΔΕΥΑΠ.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η δημοτική αρχή του κ. Κ. Πελετίδη αρνείται να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του φράγματος και επιμένει να κάνει αυτήν τη δουλειά το κράτος. Ουσιαστικά η δημοτική αρχή Πελετίδη αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της και ωθεί σε ένα παρωχημένο και επικίνδυνο κρατικισμό.

Θα επισημάνω μια μόνο παράμετρο. Το κράτος είναι σε θέση να ιδιωτικοποιήσει το φράγμα, άρα και την ύδρευση της Πάτρας. Ο Δήμος ποτέ, και καλώ όλους τους συνυποψηφίους να αναλάβουμε δημόσια δέσμευση επ’ αυτού.

Από εκεί και πέρα οφείλουμε να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις, προκειμένου να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φράγματος, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ο Δήμος Πατρέων που οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη λειτουργία του φράγματος αναλαμβάνοντας τον κεντρικό ρόλο, ως κύριος μέτοχος, στην διαδημοτική επιχείρηση που πρέπει να συσταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Έχουμε ως επόμενη δημοτική αρχή μια βασική και τεράστια υποχρέωση. Είναι το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών μας, το νερό που πίνουμε. Αυτήν την υποχρέωση δεν θα την απεμπολήσω, δεν θα την χαρίσω στο κράτος ή οπουδήποτε αλλού.