Ένα από τα νέα πρόσωπα των φετινών εκλογών σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο Χρήστος Γραμμένος.

Εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην Πάτρα και γνωρίζει αρκετά καλά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τα δρώμενα της Περιφέρειας, βλέποντας στο πρόσωπο του Κώστα Σπηλιόπουλου και στον συνδυασμό που κατεβάζει για τη μάχη των Περιφερειακών Εκλογών (Δυτική Ελλάδα Μπροστά) την προοπτική εκείνη που χρειάζεται ο τόπος για να γυρίσει επιτέλους σελίδα.

Οικονομολόγος στο επάγγελμα, έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό, ασχολούμενος από μικρή ηλικία με τα κοινά και ενταγμένος ιδεολογικά και πολτικά στον σοσιαλιστικό χώρο και στο ΚΙΝΑΛ, είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει διαγράψει ήδη την δική δική του πορεία.

Στο patrasevents.gr o Χρήστος Γραμμένος εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, το σκεπτικό της απόφασης του, αλλά και στο τι μπορεί να περιμένουν οι νέοι άνθρωποι από αυτή την εκλογική διαδικασία.

P.E.: Τα τελευταία χρόνια οι νέοι είχαν στρέψει το βλέμμα τους μακριά από την πολιτική. Αυτές τις εκλογές όμως μάλλον έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πώς το βλέπετε το όλο θέμα και που οφείλεται; 

Χ.Γ.: Το ότι οι νέοι πλέον έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην πολιτική είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Κατά τη γνώμη μου αυτό οφείλεται στο ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο που δεν πάει παραπέρα και πρέπει να αναλάβουν δράση.

Έχουν αλλάξει οι εποχές και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξουν και οι άνθρωποι οι οποίοι κυβερνούν είτε στην αυτοδιοίκηση είτε στην κεντρική διοίκηση. Εύχομαι οι νέοι άνθρωποι να λάβουν μέρος στην πολιτική με όποιο τρόπο ώστε επιτέλους να επέλθει η αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση.


P.E.: Τι παραπάνω μπορεί να δώσει ο συνδυασμός του Κώστα Σπηλιόπουλου στην Περιφέρεια από όσα έδωσαν οι προηγούμενες αρχές και τι ήταν αυτό που οδήγησε στο να ταχθείτε στο πλευρό του; 

Χ.Γ.: Αυτό που με οδήγησε να συμπορευτώ με τον Κώστα Σπηλιόπουλο και να δώσω μάχη στο πλευρό του είναι το ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και την πείρα που έχει αποκομίσει από όλα τα χρόνια που έχει ασκήσει πολιτική.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο συνδυασμός μας έχει να προσφέρει πολλά στην Περιφέρειά μας γιατί κυρίως έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, με ακόμη πιο συγκεκριμένες προτάσεις και βέβαια μελετημένους όλους τους τρόπους με τους οποίους αυτό το σχέδιο μπορεί να πραγματοποιηθεί. Τα σχέδια ανήκουν στην αυτοδιοίκηση και τα τάματα στους αγίους!

P.E.: Σε αυτές τις εκλογές ένας βασικό μοτίβο αναφοράς είναι η ανάπτυξη. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε ποιες κατευθύνσεις της οικονομίας θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να επιτευχθεί επιτέλους αυτή η ανάπτυξη; 

Χ.Γ.: Ο τομέας της ανάπτυξης καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της παράταξής μας. Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναβάθμιση των δομών και υποδομών ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη από μία σταθερή βάση. Σίγουρα επίσης θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει η Περιφέρειά μας να αποκτήσει εξωστρεφή χαρακτήρα.


P.E.: Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές σας, εφόσον εκλεγείτε, ως περιφερειακός σύμβουλος;

Χ.Γ.: Η αλλαγή νοοτροπίας. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία στο τρόπο της διοίκησης είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλα θα μπορέσουν όλα να αλλάξουν με μεγάλη ευκολία. Η αλλαγή νοοτροπίας στην οποία αναφέρομαι θα εστιάζει στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών με μεγαλύτερη σημασία στο στόχο και τον άνθρωπο και όχι στη γραφειοκρατία. Επίσης, αυτή η αλλαγή νοοτροπίας θα γίνει έξω, στο δρόμο ζώντας δίπλα και μέσα στα προβλήματα. Τίποτα και ποτέ δεν έχει αλλάξει μέσα από ένα γραφείο!

P.E.: Ποια τα προβλήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που μπορούν να αντιμετωπιστούν από την νέα περιφερειακή αρχή;

X.Γ.: Προβλήματα; Αναρίθμητα! Πιστεύω ότι δεν θα με έφτανε ο χώρος που μου δίνετε για να μπορέσω να τα συγκεκριμενοποιήσω. Βασικός στόχος της παράταξής μας είναι τα προβλήματα αυτά αρχικά να τα εντοπίσουμε, να τα αξιολογήσουμε και να τα διαβαθμίσουμε και τέλος να βρούμε τις οριστικές λύσεις τους, λύνοντάς τα μάλιστα παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματός μας.

P.E.: Σε περίπτωση εκλογής του Κώστα Σπηλιόπουλου ποιο θα είναι το πεδίο από το οποίο θα θέλατε να προσφέρετε; Έχετε κάνει κάποια συζήτηση γι αυτό;

X.Γ.: Ο κύριος Σπηλιόπουλος με επέλεξε επειδή μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά στο αντικείμενό μου. Κάποια συγκεκριμένη συζήτηση για τις αρμοδιότητες δεν έχει γίνει αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορώ να προσφέρω στον τομέα της οικονομίας και ανάπτυξης λόγω της επιστήμης μου και εμπειρίας μου στον συγκεκριμένο τομέα.


P.E.: Είστε νέος άνθρωπος και σίγουρα έχετε φιλίες, έχετε επαφές και μιλάτε γενικότερα με νέους ανθρώπους. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα,οι φόβοι και οι ανησυχίες που έχουν οι νέοι της Περιφέρειας μας; 

Χ.Γ.: Η στασιμότητα. Και λόγω της στασιμότητας υπάρχει συστολή και πολλές φορές απαγόρευση για οποιοδήποτε βήμα. Οι νέοι μέσω της κρίσης, που τους οδήγησε σε νέες αναζητήσεις, έχουν ενεργοποιήσει δημιουργικές δυνάμεις. Δομές και αυτοδιοίκηση τους στερούν τον χώρο για να τις εκφράσουν και εφαρμόσουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να μετατραπεί στο βασικό κίνητρο και αιτία, ανακοπής της φυγής τους για το εξωτερικό και άλλες περιοχές της χώρας.

P.E.: Και μια ερώτηση που αφορά το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Είναι αλήθεια ότι αυτό που φάνηκε τουλάχιστον προς τα έξω ότι το κόμμα σε επίπεδο Περιφέρειας κόπηκε στα δύο. Όμως σε ευρύτερο επίπεδο δείχνει να έχει μία δυναμική και μία ενότητα. Πώς βλέπετε το αύριο του ΚΙΝΑΛ μετά τη μάχη της 26ης Μαΐου τόσο στην περιοχή, όσο και στην Ελλάδα;

X.Γ.: Το στοίχημα για τον χώρο μας είναι να αποδείξουμε, για μία ακόμα φορά, ότι είμαστε δύναμη «ευθύνης» για το πολιτικό σύστημα. Πληρώσαμε ένα δυσανάλογο πολιτικό τίμημα σε σχέση με άλλους χώρους που επέλεξαν τον πολιτικό λαϊκισμό.

Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Ο λαϊκισμός, η σαθρότητα  και η έλλειψη ιδεολογικού πρόσημου της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκπαίδευσε και ωρίμασε το εκλογικό σώμα. Η επόμενη μέρα, είναι μέρα ευθύνης και σταθερότητας και μπορούμε ως χώρος να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του εξαπατημένου, από την ψευδοκεντροαριστερά, ψηφοφόρου.


P.E.: Στο υποθετικό σενάριο που την δεύτερη Κυριακή ο κος Σπηλιόπουλος δεν καταφέρει να περάσει και απομείνουν ο κος Φαρμάκης και ο κος Κατσιφάρας ποια υποψηφιότητα βλέπετε με μεγαλύτερη θέρμη; 

Χ.Γ.: Σίγουρα αυτή του κυρίου Κατσιφάρα γιατί πρώτα υποστηρίχθηκε από το κόμμα στο οποίο ανήκω και είμαστε πιο κοντά ιδεολογικά. Η πολιτική και ιδεολογική συνέπεια μου, που την έχω αποδείξει σε όλη την πορεία μου, δεν θα με οδηγήσει σε καμία « πολιτική κωλοτούμπα». Ελπίζω το ίδιο να ισχύσει και στην περίπτωση της παράταξης Κατσιφάρα σε περίπτωση που ο Κώστας Σπηλιόπουλος είναι στον Β’ γύρο. Για το τελευταίο είμαι σίγουρος και αναμένω την στάση τους.

P.E.: Στον Δήμο Πατρέων βλέπουμε έντονη κινητικότητα και αρκετούς ικανούς υποψηφίους έχετε ξεχωρίσει κάποια υποψηφιότητα; 

X.Γ.: Δε μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση αφού σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι είναι νέοι, με φρέσκιες ιδέες και αυξημένες ικανότητες αρκεί, δια της ψήφου, να τους δώσουμε τον χώρο να τις εκφράσουν.

Ελπίζω μέσω των συνεργασιών που επιβάλει ο εκλογικός νόμος, να δούμε ένα δημοτικό συμβούλιο με άλλη προσέγγιση από αυτή που έχουμε συνηθίσει και να βάλουμε όλοι μαζί την πόλη μας σε προτεραιότητα, σε σχέση με τα κομματικά συμφέροντα και τις μικροπολιτικές τακτικές που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια.