Συνολικά 43 νεκροί από 37 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα καταγράφηκαν, κατά την τριετία 2016-2018, στο δρόμο Πατρών – Πύργου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε το Capital.gr.

Η κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου, που θα προέλθει από τη διαπλάτυνση και βελτίωση 13 υφιστάμενων χιλιομέτρων και νέα χάραξη 61 χλμ., υπήρξε, ήδη από τον Μάρτιο του 2015, από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών.

Ωστόσο, οι αρχικές προσδοκίες για γρήγορη έναρξη υλοποίησης του έργου, πολύ γρήγορα, κατέρρευσαν: τέσσερα χρόνια μετά την ακύρωση από τον Χρ. Σπίρτζη του τότε προγραμματισμένου διαγωνισμού και την κατάτμησή του σε οκτώ εργολαβίες, το έργο παραμένει στο σημείο μηδέν.


Ο φόρος αίματος

Την τριετία 2016-2018, η Πατρών – Πύργου μετρά, συνολικά, 37 θανατηφόρα ατυχήματα με 43 νεκρούς, αριθμός που αντιστοιχεί σε, περίπου, μία χαμένη ζωή, κάθε μήνα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, υπήρξαν 11 σοβαρά και 124 ελαφρά τραυματίες.

Παρότι, όπως φανερώνουν τα στοιχεία, καταγράφεται πτωτική πορεία -με εξαίρεση τα θανατηφόρα τροχαία για το 2017- ο αριθμός των θυμάτων παραμένει υψηλός.

Η Τροχαία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, όπως αναφέρουν πηγές της στο Capital.gr, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων.

Ωστόσο, η κακή ποιότητα του οδοστρώματος, ο ελλιπής φωτισμός, ο προβληματικός σχεδιασμός του έργου του 1980 και, βέβαια, το γεγονός ότι ο νέος οδικός άξονας μήκους 74 χλμ. παραμένει μακέτα είναι κακοί σύμμαχοί της.


Όλα αυτά όταν ο νέος αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου έχει στοιχειώσει.

Παρά την κήρυξη από το εργοτάξιο της Βάρδας Αχαΐας, τον περασμένο Απρίλιο, της έναρξης εργασιών από τον κ. Σπίρτζη, οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από τα μέσα του καλοκαιριού. Κι αυτές σε τέσσερα μόνο τμήματα (Σαγαίικα – Βάρδα, Κάτω Αχαΐα – Σαγαίικα, Α.Κ. ΒΙΠΕ Πάτρας – Κάτω Αχαΐα και Μιντιλόγλι – Α.Κ. ΒΙΠΕ Πάτρας), που αντιστοιχούν στο ήμισυ του δρόμου. Το τμήμα Αμαλιάδα – Δουναίικα με ανάδοχο την Intrakat είναι προς υπογραφή, και αυτό, από Αμαλιάδα έως Κυλλήνη θα αργήσει να συμβασιοποιηθεί, καθώς η προσφυγή στο ΣτΕ από δύο από τις εταιρείες που αποκλείσθηκαν θα εκδικαστεί στις 11 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, οι εργολαβίες Δουναίικα – Πύργος και Βάρδα-Κυλλήνη, όπου ανάδοχος είναι το σχήμα Τοξότης- Ομάδα κατασκευών του ομίλου Καλογρίτσα παραμένουν στον «αέρα». Η κοινοπραξία δεν έχει καταφέρει να προσκομίσει τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές, κι αν δεν υπάρξει ανατροπή ή ένταξη νέας εταιρείας, θα πρέπει να αντικατασταθεί. Η Τοξότης βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πιστωτές της που διεκδικούν τα χρέη τους.


Σε κάθε περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, το μεγαλύτερο τμήμα του σχεδιαζόμενου αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου, που συμβατικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τριάμισι χρόνια από την έναρξη κατασκευής, αναμένεται να αποτελεί μακέτα για πολλά ακόμη χρόνια.

Πηγή: capital.gr