Το Πανεπιστήμιο Πατρών με τη συνεργασία των υφιστάμενων δομών του, ΕΚΟ UPatras και Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης, ύστερα από τη μεγάλη προσέλευση των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής στο περίπτερο της στην 6η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras Innovation Quest (PATRAS IQ 2019) για να μετατρέψουν τους καταλόγους τους σε μορφή Braille δωρεάν, αποφάσισε να διατηρήσει την υπηρεσία μετατροπής σε Braille ενός καταλόγου ανά κατάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στόχος αυτής της Πανεπιστημιακής δράσης είναι να εκσυγχρονιστεί το περιβάλλον διασκέδασης της πόλης μας, να ευαισθητοποιηθεί ο κλάδος εστίασης για την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών συμπολιτών μας και να εδραιωθούν οι συνθήκες για την πλήρη και ανεμπόδιστη κοινωνική τους ένταξη. Έως σήμερα άνω των 30 επιχειρήσεων έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κλάδος για την ισότιμη πρόσβαση των τυφλών συμπολιτών μας και να εδραιωθούν οι συνθήκες για την πλήρη και ανεμπόδιστη κοινωνική τους ένταξη.

Όροι και Προϋποθέσεις

– Για τη μετατροπή σε Braille, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν μέσω email στο [email protected] τον κατάλογο τους σε αρχείο .txt με κωδικοποίηση UTF8, χωρίς περαιτέρω μορφοποίηση, π.χ. Τοστ τυρί – γαλοπούλα 2,5 €. Θα πρέπει να έχουν απαλειφθεί οι οποίες γραφικές παραστάσεις. Ο κατάλογος πέραν των ειδών να αναγράφει όλες τις κατά το νόμο διατάξεις. Προτείνεται η κατηγοριοποίηση των προϊόντων να γίνεται με κεφαλαία γράμματα (π.χ. ΚΑΦΕΣ) και των ειδών με κανονική γραφή (π.χ. Μπύρα Βαρέλι).

– Θα λαμβάνουν απαντητικό mail ότι έχει παραλήφθει το mail και πως είναι κατάλληλη η μορφοποίηση του καταλόγου τους για τη μετατροπή.

– Θα ενημερώνονται, όταν ο κατάλογος έχει τυπωθεί, σχετικά με τις μέρες και ώρες που θα έρχονται στο Πανεπιστήμιο για να παραλαμβάνουν το κατάλογο σε Braille.

– Η μετατροπή σε Braille θα γίνει σε χαρτί 100 – 120 γραμμαρίων, μεγέθους Α4 που προμηθεύει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ).

– Η μετατροπή δεν έχει κάποια οικονομική επιβάρυνση.