Πριν μερικά χρόνια, σ´ ένα βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διάβασα το παράδειγμα με τον πίνακα του διάσημου Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερς Μπρύγκελ του Πρεσβύτερου, “Ο Χριστός Φέρων τον Σταυρό”.

Στο παράδειγμα λοιπόν, στον πίνακα που φιλοτεχνήθηκε στα 1564 μΧ, ο καλλιτέχνης απεικονίζει τον Χριστό ως μια μικρή φιγούρα στο βάθος, που λυγίζει κάτω από το βάρος του σταυρού που κουβαλά, στο δρόμο του προς τον Γολγοθά. Κανένας από τις περίπου πεντακόσιες φιγούρες που απεικονίζονται στο έργο, δεν φαίνεται να προσέχει το μαρτύριο του Θεανθρώπου. Όλοι ανεξαιρέτως, έχουν στραμμένο  το βλέμμα τους στους δυο χωρικούς που διαπληκτίζονται με στρατιώτες, στην κεντρική σκηνή του πίνακα.

Ο Μπρύγκελ με αυτό το τέχνασμα, απεικονίζει την αδιαφορία των ανθρώπων, οι οποίοι, απορροφημένοι από τη δική τους ζωή, δεν αντιλαμβάνονται το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός που συμβαίνει μπροστά στα μάτια τους και αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία.

Ακριβώς κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός που αδιαμφισβήτητα άλλαξε τη ζωή των λαών της Ευρώπης, εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται μπροστά μας, αλλά εμείς, κάτω από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αδυνατούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και εστιάζουμε στους περισπασμούς και στον θόρυβο του διαπληκτισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι παρά η αποτύπωση του οράματος των λαών, οι οποίοι έχοντας βιώσει με ακραίο τρόπο δυο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους που μετέτρεψαν την Ευρώπη σε συντρίμμια και στοίχισαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ομονόησαν “ποτέ ξανά”.. Και σχεδίασαν μια νησίδα αδιατάρακτης ειρήνης, ανάπτυξης και ασφάλειας απέναντι στις παλιές και νέες απειλές, στηριγμένη στη φιλελεύθερη δημοκρατία και τις κοινές Αξίες.

Στις 26 Μαΐου λοιπόν, καλούμαστε οι λαοί των 28 κρατών που συναποτελούμε την Ε.Ε, να ψηφίσουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά, στην πλέον κρίσιμη για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εκλογική αναμέτρηση, θα αντιπαρατεθούν τόσο έντονα οι δυνάμεις των ευρωπαϊστών και αυτών που στέκονται κάθετα απέναντι στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ´Ενωσης.

Κόμματα με λαϊκίστικη ρητορική, συχνά με αδιαφανή κίνητρα και σκοπούς που επενδύουν στο φόβο των ανθρώπων που προκαλούν δικαιολογημένα η οικονομική κρίση, η εσωτερική ανασφάλεια, η έξαρση της τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό, εκμεταλλευόμενα συνήθως την αγάπη των λαών για τις πατρίδες τους, πετυχαίνουν να καταγράψουν ολοένα και πιο αξιοπρόσεκτα ποσοστά.

Το διακύβευμα σ’ αυτή την περίπτωση, είναι η περαιτέρω σύγκλιση και εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των κρατών μελών και όλων όσων κατακτήθηκαν στη διάρκεια των χρόνων, ή αν θα  οδηγηθούμε στα αχαρτογράφητα νερά της οπισθοδρόμησης.

Ασφαλώς και δεν είναι όλα εξιδανικευμένα στην Ε.Ε, χρειάζεται όμως να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με την αλληλεγγύη της οικογένειας. Κανείς δεν είναι από μόνος του τόσο δυνατός, ώστε να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες προκλήσεις και αποδεικνύεται περίτρανα με τις παλινδρομήσεις τουBREXIT.

Η ευρωπαϊκή κάλπη είναι μια σπουδαία κάλπη, γιατί πολλές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των λαών, λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για ανάπτυξη, ασφάλεια, προστασία συνόρων, κλιματική αλλαγή και τεχνολογικές προκλήσεις. Αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μας και πολύ περισσότερο των παιδιών μας!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συναίσθηση της κρισιμότητας αυτών των εκλογών για το μέλλον της Ε.Ε, επέλεξε να μας εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο άνθρωποι με ήθος, γνώσεις, διαφορετικές επαγγελματικές δεξιότητες και επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή, ώστε όποιοι από αυτούς και αν εκλεγούν, να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα, την αξιοπρέπειας μας, τις αρχές, τις παραδόσεις μας και την ασφάλειά μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετά περιπλανηθήκαμε με πειραματισμούς που στοίχησαν σε χαμένο χρόνο και χρήμα. Είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης, θέλουμε μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ε.Ε και η Νέα Δημοκρατία έχει το σχέδιο για την ανοικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας, αφήνοντας στο παρελθόν το λαϊκισμό και το τοξικό κλίμα που διαμόρφωσε τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

*Η Ευσταθία Γιαννιά είναι πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ.