Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών της 26ης Μαΐου είναι σημαντικό και αφορά την ανάδειξη μιας δημοτικής αρχής που θα έχει εντελώς διαφορετικό πρότυπο διαχείρισης από ότι μέχρι σήμερα έχουμε συνηθίσει.

Εμείς, θέλουμε και μπορούμε να μετατρέψουμε την Πάτρα μας, σε μια όμορφη, ανθρώπινη, δυναμική, έξυπνη σύγχρονη πόλη, προσφέροντας ποιότητα ζωής στους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της.

Είναι αδήριτη η ανάγκη, η πόλη μας να να ζωντανέψει, να πρωταγωνιστήσει, έχει τα πλεονεκτήματα και υπάρχουνα ακόμα ευκαιρίες ανάπτυξης κυρίως μέσα από την εκμετάλλευση τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αλλά και εισροής ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η γεωγραφική της θέση, το Πανεπιστήμιο, οι ιστορικοί προορισμοί που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μπορούν να δώσουν νέα ώθηση, νέα ταυτότητα - πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή και να την καταστήσουν σ’ ένα πραγματικό μητροπολιτικό κέντρο.

Με τις τεχνολογίες αιχμής, μπορεί να γίνει η Πάτρα μια «έξυπνη πόλη» που να εξυπηρετεί τους πολίτες. Αυτό προϋποθέτει την ένταξη στο δίκτυο «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια και τον τουρισμό.

Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται η νέα Δημοτική Αρχή να διαφοροποιηθεί πλήρως από το έως τώρα πρότυπο λειτουργίας της, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες δίδοντας ταυτότητα στην πόλη, να αποκτήσει δηλαδή η πόλη μας BRAND NAME.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με την προώθηση εφαρμογών που διαχειρίζονται δεδομένα, να τεθούν ουσιαστικά στην υπηρεσία του πολίτη.

Οι εφαρμογές είναι ατελείωτες, ειδικότερα αναφέρω μερικές:

- Δημιουργία διαδραστικών χαρτών σε καίρια σημεία της πόλης (αλλά και σε smartphones) που θα καθοδηγούν τον πολίτη προς υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, θα τον πληροφορούν για τα αξιοθέατα και τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσει, θα δίνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς, μετεωρολογικές πληροφορίες.

- Εφαρμογές που θα μειώνουν την γραφειοκρατία και την προσέλευση στις υπηρεσίες (π.χ έκδοση πιστοποιητικών).

- Εφαρμογές που θα πληροφορούν για ευρωπαϊκά προγράμματα, ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με Επιμελητήριο και Πανεπιστήμιο.

- Διασύνδεση με δίκτυα τουρισμού – εμπορίου – επιμελητήρια όπου να δίδονται πληροφορίες σε όσους εμπλέκονται.

- Εφαρμογές τέλος που σε πραγματικό χρόνο οι πολίτες θα αναφέρονται στις δημοτικές υπηρεσίες για θέματα της καθημερινότητας (βλάβες δικτύου ύδρευσης κ.τ.λ) όπου θα μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί πάλι σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

- Εφαρμογές διασύνδεσης πολίτη με υγειονομικούς φορείς (τηλεϊατρική – επείγοντα περιστατικά).

Πρακτικά μέσα από την εκμετάλλευση της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο δίκτυο εφαρμογών που να διευκολύνει τους πολίτες, όπου εμπλέκονται φορείς αρκετές φορές όπως προείπα (Πανεπιστήμιο – ΕΟΤ – Επιμελητήρια – Δημόσιες Υπηρεσίες – Υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών), που να διευκολύνει τους πολίτες.

Η δημοτική αρχή πρέπει να είναι ο οραματιστής, ο εμπνευστής αλλά ταυτόχρονα και ο διαχειριστής με ρόλο επιτελικό.

Η εξωστρέφεια θα δώσει νέο στίγμα στην πόλη, θα της δώσει Brand name θα γίνει ανταγωνιστής.

Η Δημοτική Αρχή θα βρει την πύλη εισόδου στην τοπική κοινωνία, αλλά και εξόδου ώστε να γίνει έτσι γνωστή, να αναδείξει όλα της τα πλεονεκτήματα, να μπορεί να συνδέεται και να συνεργάζεται με άλλες έξυπνες πόλεις.

Ώρα, λοιπόν, να απαλλαγούμε από το παλαιό κλειστό πρότυπο διακυβέρνησης και με άρμα την τεχνολογία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού (επιστημονικό και τεχνικό) η πόλη μας να προχωρήσει μπροστά.

Αυτό αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του οράματος μας για την πόλη και καλώ όλους να συστρατευτούμε εκ την παράταξη «Πάτρα Πρωτεύουσα Ξανά» με επικεφαλής τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Κατερίνα Γρ. Σολωμού υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πατρέων με την παράταξη του Γρ. Αλεξόπουλου «Πρωτεύουσα Ξανά»