Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πάτρας για την ανακύκλωση προχωρά και ήδη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στη Μαιζώνος, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα οποία και θα ολοκληρωθούν, μετά τις εκλογές. 

Τα βασικότερα από αυτά τα βήματα έχουν να κάνουν με το Πράσινο Σημείο Ανακύκλωσης και τις Γωνίες που θα δημιουργηθούν σε διάφορες περιοχές της Πάτρας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα Πράσινο Σημείο και 19 Γωνίες Ανακύκλωσης. Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει από τους ανθρώπους του δήμου που έχουν αναλάβει να τρέξουν το θέμα, το σημείο αυτό δεν έχει ακόμα καθοριστεί ποιο θα είναι ή τουλάχιστον για την ώρα δεν είναι ανακοινώσιμο.

Υπάρχουν ορισμένα μέρη που βρίσκονται στα υπόψη των αρμοδίων (για παράδειγμα η πλατεία Όλγας) όμως ακόμα δεν έχει παρθεί κάποια οριστική απόφαση.

Το πράσινο σημείο είναι ο οργανωμένος, οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά συλλεγμένα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. 

Η λογική του πράσινου σημείου είναι ότι θα αποτελεί την καρδιά του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την ανακύκλωση, έχοντας εκεί κάδους όλων των χρωμάτων (μπλε, καφέ, κίτρινους κτλ), ο καθένας εκ των οποίων θα προορίζεται για κάποια ειδική μορφή ανακύκλωσης (γυαλί, βιοαπόβλητα, ξύλο, χαρτόνια, πλαστικό κτλ). 

Το σημείο αυτό θα πρέπει να είναι προσβάσιμο προς όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες της Πάτρας και ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στα οχήματα του δήμου. 

Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν και 19 συνολικά γωνίες ανακύκλωσης στην Πάτρα, στο κέντρο, αλλά και στις διάφορες συνοικίες της. Τα σημεία αυτά έχουν καθοριστεί και θα ανακοινωθούν όταν προχωρήσει περισσότερο ο σχεδιασμός.  

Πάντως, η κάθε γωνία θα περιέχει συγκεκριμένες μορφές ανακύκλωσης, όμως θα κατανεμηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε περιοχής. 


Σε τρία σημεία οι υπόγειοι κάδοι

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί σε τρία σημεία της Πάτρας, οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στις αποθήκες του δήμου.

Συγκεκριμένα οι υπόγειοι κάδοι που αποτελούν μία σύγχρονη εκδοχή της συγκομιδής σκουπιδιών που υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα αστικά κέντρα (και δυστυχώς άργησαν να εμφανιστούν στην Πάτρα) βρίσκονται σε τρία σημεία της πόλης. Στο Κοτρώνι, στο Α' Δημοτικό Νεκροταφείο (Ανθούπολη) και κοντά στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο (επί της οδού Ρίτσου).