Οι άνδρες που καθυστερούν την πατρότητα, έχουν -όπως οι γυναίκες- ένα «βιολογικό ρολόι», το οποίο, εάν αγνοήσουν, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο του βρέφους όσο και της συντρόφου τους, όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική έρευνα.

Μετά τη μελέτη για την πατρότητα σε πολύ μικρή ηλικία, τώρα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό «Maturitas» και εξέτασε την επίδραση της πατρικής ηλικίας στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, δίνει ένα έναυσμα στους πατέρες να σκεφτούν την πιθανότητα της τράπεζας σπέρματος, όσο ακόμη είναι κάτω των 35 ετών ή -το αργότερο- 45 ετών.

Η ηλικία επηρεάζει την πατρότητα των αντρών

«Αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες που μένουν έγκυες σε ηλικία άνω των 35 ετών, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τη σύλληψη, τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και την υγεία του παιδιού, κάνεις μέχρι τώρα δεν είχε αναρωτηθεί το ρόλο που διαδραματίζει στην πατρότητα η ηλικία των ανδρών σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε η ερευνήτρια Γκλόρια Μπάχμαν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγείας Γυναικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Στην έρευνα επανεξετάστηκαν δεδομένα 40 χρόνων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας του γονέα στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, δεδομένου ότι η ηλικία των πατέρων στις Η.Π.Α. έχει αυξηθεί λόγω της εξέλιξης της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι στα ζευγάρια που οι πατέρες ήταν άνω των 45 ετών, παρατηρήθηκε μειωμένη γονιμότητα, ακόμα και όταν η μητέρα ήταν κάτω των 25 ετών. Επίσης η προχωρημένη πατρική ηλικία συνέβαλε στην εμφάνιση διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, προεκλαμψίας ή πρόωρης γέννησης.

Οι πατεράδες μεγάλης ηλικίας επηρεάζουν την υγεία των παιδιών

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, εκείνα που είχαν μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες (άνω των 45), ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλό βάρος γέννησης, χαμηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα Apgar, γενετικές ανωμαλίες και καρδιακές παθήσεις.

Σε επόμενα αναπτυξιακά στάδια, αυτή η κατηγορία παιδιών φάνηκε ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο, γνωστικές ή ψυχιατρικές διαταραχές και αυτισμό.

Συγκεκριμένα, η αυξημένη ηλικία του πατέρα συνδέθηκε στενά με την εμφάνιση σχιζοφρένειας που αποτελεί μάστιγα σύμφωνα με μελέτες. Η πιθανότητα εμφάνισης της ψύχωσης αυτής στα παιδιά με πατέρες κάτω των 25 ήταν μία στις 141 περιπτώσεις, ενώ σε αυτά με πατέρες άνω των 50 ήταν μία στις 47. Στον αυτισμό ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται όταν οι πατέρες είναι 30 ετών, σταθεροποιείται μετά τα 40 και αυξάνει πάλι στα 50.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γκλόρια Μπάχμαν, διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους η αυξημένη ηλικία του πατέρα έχει αυτές τις δυσμενείς επιδράσεις, εκτιμά ότι ο βασικός παράγοντας είναι μια φυσική μείωση της τεστοστερόνης, που συμβαίνει καθώς περνούν τα χρόνια, αλλά και βλάβες ή η κακή ποιότητα του σπέρματος.

Όπως είπε, «οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες από τους άντρες σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγική τους υγεία, ενώ οι άντρες επισκέπτονται ειδικούς μόνο στην περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα».