Όσο πλησιάζουμε προς τον τελικό ένα τραγούδι φιγουράρει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη στη Eurovision. Ο Ολλανδός Ντάνκαν Λόρενς και το μελαγχολικό Arcade οδεύουν προς την πρώτη θέση.

Ένας νεαρός με κάπως ντροπαλό ύφος κάθεται στο μικροσκοπικό πιάνο του, που χάνεται στην τεράστια σκηνή της Eurovision. Η μελωδία του τραγουδιού που έχει συνθέσει ο ίδιος ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς η Ολλανδία εμφανίστηκε 16η κατά σειρά και το κοινό από κάτω παραληρούσε. Ούτε λαμπερά κοστούμια, ούτε εντυπωσιακές κατασκευές και φωτισμοί. Μόνο ο Ντάνκαν Λόρενς και το πιάνο του.

Το όνομά του είναι Ντάνκαν ντε Μουρ Λόρενς και είναι 25 χρόνων. Για χρόνια βρισκόταν πίσω από την μουσική κουίντα, αφού έγραφε κυρίως τραγούδια για λογαριασμό άλλων ερμηνευτών. Ωστόσο, δοκίμασε την τύχη του στο ολλανδικό The Voice όπου και κατάφερε να φτάσει ως και την ημιτελική φάση. Εκεί είχε και την πρώτη του επαφή με την Eurovision, καθώς coach του στο παιχνίδι ήταν η Ίλσε ΝτεΛάνγκε, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με το συγκρότημα Common Linnets το 2014.

Το ολλανδικό τραγούδι κέρδισε τις εντυπώσεις από πολύ νωρίς στην μακρά κούρσα της Eurovision ως το Τελ Αβίβ. Καμιά άλλη συμμετοχή δεν κατάφερε να αποκαθηλώσει τον Ντάνκαν Λόρενς από την πρώτη θέση, όπου παραμένει ως και αυτή την ώρα, λίγες ώρες πριν τον τελικό. Αν επιβεβαιωθούν οι αποδόσεις των στοιχημάτων, η Ολλανδία θα επιστρέψει στις νίκες έπειτα από 45 ολόκληρα χρόνια. Τότε ήταν οι Τιτς και το Ding-a Dong που έφταναν στην πρώτη θέση.

Η θλιβερή ιστορία πίσω από το τραγούδι της Ολλανδίας

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να μπει κανείς στο μελαγχολικό κλίμα του Arcade. Η συμμετοχή της Ολλανδίας είναι ατμοσφαιρική και γεμίζει με συναισθήματα τον ακροατή, κυρίως στο κρεσέντο του ρεφρέν.

«Μια σπασμένη καρδιά είναι ό, τι εχει απομείνει,
ακόμη μαζεύω όλα της τα κομμάτια
Εχασα ορισμένα από αυτά όταν
την κουβάλησα, την κουβάλησα σπίτι» είναι πρώτοι στίχοι του Arcade που στο ρεφρέν φωνάζει πως «το να σε αγαπώ είναι ένα χαμένο παιχνίδι».

Ο Ντάνκαν Λορενς αποκάλυψε πως οι στίχοι του τραγουδιού μιλούν για μια πολύ προσωπική ιστορία. «Είναι εμπνευσμένοι από την ιστορία ενός ανθρώπου που αγάπησα βαθιά και ο οποίος πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία». Σκοπός του Ολλανδού είναι η δική του τραυματική εμπειρία να αγγίξει τον κάθε έναν ξεχωριστά. «Μετατράπηκε από μια πολύ προσωπική ιστορία, σε μια ιστορία με την οποία ο καθένας θα μπορούσε να ταυτιστεί. Το Arcade είναι ένα τραγούδι για την προσμονή. Προσμένεις κάτι που μοιάζει απλησίαστο» δηλώνει.

Ο τίτλος του φαβορί της Eurovision αγχώνει τον Ολλανδό

Ο Ντάνκαν Λόρενς φέρει βαρύ τον τίτλο του φαβορί, καθώς το γεγονός πως όλοι τον θέλουν νικητή το βράδυ του τελικού στη Eurovision του δημιουργεί σημαντικό άγχος. «Ωστόσο, το αντιμετωπίζω ως ένα πολύ μεγάλο κομπλιμέντο που οι άνθρωποι θα ήθελαν να με δουν να κερδίζω» συμπληρώνει.

Όσο για τους μεγάλους αντιπάλους του, όπως την Ιταλία ή την Ελβετία ο Ολλανδός σημειώνει πως δεν τους βλέπει ανταγωνιστικά. «Είναι ωραίο να μοιράζεσαι συναισθήματα για το πως αυτή η σπουδαία περιπέτεια εξελίσσεται, αλλά και τις δυσκολίες» λέει και βλέπει επίσης ως δυνατή συμμετοχή την Μικέλα από τη Μάλτα. «Το τραγούδι της κολλά στο κεφάλι σου, είναι πολύ καλό τραγούδι».