Μόλις λίγες ημέρες απομένουν για τις διπλές εκλογές της 26ης Μαΐου, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνει ο κάθε ψηφοφόρος είναι να εντοπίσει το πού ακριβώς ψηφίζει μέσω της ειδικής εφαρμογής που έθεσε σε λειτουργία του υπουργείο Εσωτερικών.

Το βασικό δικαιολογητικό που πρέπει να έχουν πάνω τους οι πολίτες όταν μεταβαίνουν στο εκλογικό κέντρο είναι ένα επίσημο στοιχείο ταυτοποίησης, όπως η αστυνομική ταυτότητα.

Εκλογές 2019: Τι γίνεται αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές επιδεικνύοντας είτε την αστυνομική ταυτότητα, είτε το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Αποδεκτή στη διαδικασία γίνεται και η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά.

Η περίπτωση των διαφορετικών στοιχείων στους καταλόγους από την ταυτότητα

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα για τις εκλογές.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν, αντίστοιχα, να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Για την περίπτωση που διαπιστώσετε ότι τα στοιχεία σας στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από εκείνα που αναγράφονται στην ταυτότητά σας η οδηγία που δίνουν τα στελέχη του ΥΠΕΣ είναι ηεξής:

«Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί να προμηθευτείτε, από το δήμο σας, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής».