Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει έως και έξι μήνες μια απόφαση για το εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων.

Στόχος είναι, να δοθεί περισσότερος χρόνος για εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.

Ο Τραμπ βρισκόταν αντιμέτωπος με μια προθεσμία που έληγε αύριο, Σάββατο, προκειμένου να λάβει μια απόφαση έπειτα από σύσταση του υπουργείου Εμπορίου για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ από τις εισαγωγές στη βάση λόγων εθνικής ασφαλείας.

«Οι εισαγωγές ορισμένων οχημάτων απειλούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»
Ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και να του δώσει αναφορά εντός 180 ημερών. Έχει πει πως οι εισαγωγές ορισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν εξασθενήσει την οικονομία των ΗΠΑ και απειλούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια.

Οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν ισχυρή εναντίωση στο Κογκρέσο∙ στους διαφωνούντες περιλαμβάνονται και πολλοί εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στους δασμούς, λέγοντας ότι θα αυξήσουν τις τιμές και θα απειλήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.