Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χίο η εκδήλωση με θέμα «ΠΡΑΣΙΝΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και ο Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Γούλα Αργυρούδη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΩΝ και υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος.

Ο Γιάννης Σπιλάνης, οικονομολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με τη «Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο», σχήμα που στηρίζουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών βασίζεται στο τρίπτυχο "ποιοτικά, πράσινα και ίσων ευκαιριών νησιά". Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που μπορούν να παραχθούν στα νησιά και να είναι ανταγωνιστικές πρέπει να έχουν ποιότητα & ασφάλεια ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές συνήθειες. Η περιφερειακή αρχή με βάση τις βασικές της αρμοδιότητες θα πρέπει να διαχειριστεί το περιβάλλον ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι φυσικών καταστροφών με έργα μικρής κλίμακας, να εξασφαλίσει μέσα από ελέγχους και άλλες παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και δήμους για βελτίωση της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, συμβάλλοντας στη μείωση των κινδύνων στη δημόσια υγεία, στη διαχείριση των θαλασσών για αύξηση των αποθεμάτων και μείωση της ρύπανσης, αλλά και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων. Επομένως η έννοια "Πράσινα Νησιά" θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει brand name για τα νησιά μας και όχι όπως είναι σήμερα, συνώνυμο του αναπτυξιακού εμποδίου.


Η Μαρία Πετεινάκη, συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τις ευρωεκλογές, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του Χωροταξικού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας και ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτό, όπως η ελάχιστη αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στους τρόπους αντιμετώπισης της (resilience), αλλά και η απουσία αναφοράς στις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας. Το χωροταξικό έχει επίσης μια ιδιαίτερη «προτίμηση» στην ανάπτυξη μαρίνων αλλά και τον θαλάσσιο τουρισμό, που όμως έρχεται σε αντιπαράθεση με την ανάγκη προστασίας των θαλασσών και των αλιευμάτων. Ζήτημα αντιδημοκρατικότητας όπως σημειώθηκε από τον κ. Σπιλάνη είναι δυστυχώς η απουσία διαβούλευσης στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τις ευρωεκλογές, παρουσίασε τις βασικές θέσεις των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ που βρίσκουν εφαρμογή στα Πράσινα Νησιά, όπως η ανακύκλωση, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας, η χρήση των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η μείωση με στόχο την εξάλειψη χρήσης φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων, η οργάνωση του αστικού ιστού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προς αυτή την κατεύθυνση οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα αγωνιστούν τόσο στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο όσο και σε εθνικό - περιφερειακό επίπεδο.