Οι Ηπειρώτες της Πάτρας και οι φίλοι της λαϊκής πολυφωνίας γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών σε μια ξεχωριστή και ποιοτική εκδήλωση, με τίτλο «Λαλούσι Πολυφωνικά», την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019.

Ο κόσμος που κατέκλυσε την αίθουσα-κόσμημα για την πόλη μας «το Σπίτι του Ηπειρώτη» είχε την ευκαιρία να ακούσει το Τμήμα Ηπειρωτικού Πολυφωνικού Τραγουδιού του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών σε γνωστά και λιγότερο γνωστά ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια -αλλά και σε φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς- πλαισιωμένα από κείμενα γνωστών ποιητών, όπως του Τάσου Κανάτση, Δημήτρη Παπανικολάου, Βασίλη Νιτσιάκου, Ανδρέα Ζαρμπαλά, Αποστόλη Ζώτου, με θεματική γύρω από τον αποχωρισμό, τον ξενιτεμό, τον έρωτα και την αγάπη.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, κ. Χάιδας Αλέξανδρος, «ο Σύλλογός μας, που φέτος κλείνει εκατό χρόνια ζωής (έτος ίδρυσης 1919), με το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό του Τμήμα και τη συστηματική δουλειά που γίνεται στους κόλπους του, σε συνδυασμό με την υλοποίηση υψηλού ποιοτικού επιπέδου εκδηλώσεων, στοχεύει στη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού ως κοινό τόπο διαδικτύωσης, επικοινωνίας και δικαιώματος συνδημιουργίας μιας άτυπης αλλά ζώσας Παγκόσμιας Κοινότητας Πολυφωνικού Τραγουδιού. Η συλλογικότητα, η ιδιαίτερη δομή και η γεμάτη συναίσθημα δυναμική του, είναι οι σημαντικότεροι εκείνοι παράγοντες που αποτελούν βασικά κίνητρα ενδιαφέροντος για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι στρέφονται στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, αναζητώντας αυθεντικά ακούσματα ψυχής και συλλογική καλλιτεχνική έκφραση».

Στην χθεσινή εκδήλωση τραγούδησαν (κατά αλφαβητική σειρά) οι: Nίκος Αγγελετόπουλος, Γιάννης Ζαρκάδης, Ελένη Θωμά, Σπύρος Καβαλλιεράτος, Μαντώ Κάτσιου, Ουρανία Κουτσούκη, Μανόλης Μαγκλάρας, Αρετή Μίγγου, Ελένη Πάτση, Ελένη Σμυρνιώτη, Ηλέκτρα Τζίμα, Κώστας Τσίρης. Δασκάλα: Αρετή Μίγγου, Ανάγνωση κειμένων-απαγγελία: Αλέξης Γκλαβάς.