«Όταν ο Χότζας συνάντησε τον Αϊνστάιν»

Το βιβλίο του Λευτέρη Ζούρου παρουσιάζουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης στο Δόντι

Το βιβλίο του Λευτέρη Ζούρου με τίτλο «Όταν ο Χότζας συνάντησε τον Αϊνστάιν / Δοκίμια πάνω στην τέχνη της κοινής λογικής» παρουσιάζουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ώρα 8.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» (Φιλοποίμενος 36-42, Μέγαρο Πραπόπουλου, Πάτρα).

Μαζί με τον συγγραφέα, για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

- Γιάννης Μανέτας, ομ. καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, συγγραφέας
- Σπύρος Μανουσέλης, δημοσιογράφος, «Εφημερίδα των Συντακτών»

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αποτελεί μια εξερεύνηση των ολισθημάτων της λογικής και των εργαλείων για την αποφυγή τους και στηρίζεται σε έναν απλό συλλογισμό: Κάθε πράξη μας έχει κάποιο αίτιο. Απαιτεί όμως και κάποια δικαιολόγηση. Εκείνο που μετρά είναι η διαφορά μεταξύ δικαιολόγησης και αιτιολόγησης. Όταν η διαφορά είναι θετική, η πράξη μας είναι λογική· όταν είναι αρνητική, η πράξη μας είναι παράλογη. Ένα βιβλίο με ευφυή προσέγγιση και σκωπτική διάθεση για μια πολύτιμη τέχνη, αυτή της κοινής λογικής

Ο Λευτέρης Ζούρος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έλαβε διδακτορικά διπλώματα από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Διετέλεσε καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά (στην τιμητική έδρα George Campbell) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ως ερευνητής ή προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen της Ολλανδίας, το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο της Ancona. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης.

Υπήρξε μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών Evolution, Molecular Biology and Evolution και Marine Genomics. Έχει τιμηθεί με το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο» (2009) και «Σε αναζήτηση σκοπού σ’ έναν κόσμο χωρίς σκοπό» (2014, 2018).