Το Artwalk 4 της Πάτρας κορυφώνεται και ταυτόχρονα ετοιμάζονται υπέροχα murals, στα προκαθορισμένα κτίρια που ήδη έχουν ανακοινωθεί, δίνοντας χρώμα και φαντασία στην πόλη. 

Ολοκληρώνεται η μία τοιχογραφία για να ξεκινήσει την επομένη η άλλη και έτσι ο ρυθμός των εργασιών είναι συνεχόμενος τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο (κυρίως για αυτούς) για τους εθελοντές της Art In Progress. 

Την Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μία τοιχογραφία από τον διάσημο Νορβηγό καλλιτέχνη AFK Street Art, έργα του οποίου φιλοξενούνται σε δεκάδες πόλεις της Ευρώπης, από την Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία έως και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο αυτό του Νορβηγού street art ίσως και το πρώτο του φετινού φεστιβάλ που περνάει ένα κοινωνικό μήνυμα και έχει έναν έντονο κοινωνικό συμβολισμό. 

Σύμφωνα με τα όσα μπορούμε να δούμε στο τοίχο του κτιρίου των οδών Αγίου Ανδρέου και Κανάρη, αποτυπώνεται ένα μικρό παιδί, με ένα έντονο βλέμμα που κοιτάζει προς το άγνωστο ή καλύτερα προς το αόριστο, σε μία κατεύθυνση που αποτυπώνει και ίσως να ταυτίζεται με την αγωνία και την αβεβαιότητα της ψυχής του. 

Το αόριστο βλέμμα ίσως να εκφράζει αυτή τη αβεβαιότητα για το αύριο, φεύγοντας μια πατρίδα για να πάει σε ένα άλλο μέρος, άγνωστο ίσως αφιλόξενο προς αυτό. Το παιδί και το όλο γκράφιτι, προφανώς, είναι αφιερωμένο στο προσφυγικό ζήτημα και στο ερώτημα "εσύ τι βλέπεις μέσα σε αυτά τα μάτια" η απάντηση είναι ξεκάθαρη και ισοδυναμεί με την καλλιτεχνική αξία του έργου. 

Από τη μία το άγνωστο για το αύριο, από την άλλη η φρίκη που έχει ζήσει. Η τέχνη εκφράζει την ζωή και το έργο του AFK ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί (τουλάχιστον μέχρι τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές), αναδεικνύει την αξία της street art. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο μεταξύ το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η 4η τοιχογραφία του ArtWalk 4, στην οδό Παντοκράτορος 111 από τον πολύ διάσημο καλλιτέχνη a Squid called Sebastian!


Φωτογραφία - Σπύρος Χρονόπουλος

Φωτογραφία - Σπύρος Χρονόπουλος