«Με παροιμίες αντί για απαντήσεις αντέδρασε ο κ. Πελετίδης στα ερωτήματα που του έθεσε η παράταξή μας  σχετικά με τις παράνομες δαπάνες, τις απευθείας αναθέσεις εν κρυπτώ και τον τριπλασιασμό των οφειλών του δήμου Πατρέων, στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη έκθεση τακτικού ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάσαμε χθές» ανέφερε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» Γιάννης Πετράτος στην σημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ.

Και συνέχισε: «Και μιας και ο κ. Πελετίδης επέλεξε παροιμία για να μας απευθυνθεί μετά από τόσες ημέρες, θα του απαντήσουμε κι εμείς με ένα γνωμικό: άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Διότι σε μια μακροσκελή και αόριστη ανακοίνωση ο κ. Πελετίδης μας λέει διάφορα άσχετα και αποπροσανατολιστικά, αλλά επί των ερωτημάτων που του θέσαμε χθες δεν λέει κουβέντα.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τα καυτά ερωτήματα και περιμένουμε από τον κ. Πελετίδη απαντήσεις και όχι παροιμίες:

  • Πόσες και ποιες αναθέσεις έχει κάνει ο κ. Πελετίδης στα 5 χρόνια που είναι Δήμαρχος Πατρέων;
  • Σε ποιους έγιναν κρυφά αυτές οι αναθέσεις;
  • Ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για τέτοιες αναθέσεις;
  • Γιατί μέσα σε τρία χρόνια τριπλασίασε τα χρέη του δήμου;
  • Ποιες είναι οι δαπάνες ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έχουν απορριφθεί από τα Ελεγκτικό Συνέδριο ως  μη κανονικές ή ως μη νόμιμες και ποιους αφορούν;

Να απαντήσει ο κ. Πελετίδης ξεκάθαρα. Από παροιμίες ξέρουμε πολλές.

ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Kαι μιας και περί αναθέσεων ο λόγος, πάμε να δούμε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό.

Βρισκόμαστε ενώπιον ενός μεγάλου σκανδάλου που αφορά το ξέφρενο πάρτι στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα πάρτι που πριν από κάποια χρόνια κατήγγειλε ο κ. Πελετίδης και στο οποίο πλέον εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί.

Τι είναι αυτό το πάρτι;

Για να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο χρειάζεται να εκπονηθεί μια μελέτη η οποία θα δείχνει την μέθοδο, τον τρόπο, τις τεχνικές προδιαγραφές και το κόστος  που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο και θα προστατευθεί το περιβάλλον.

Πριν από δέκα χρόνια, από τους φορείς του νομού είχε επιλεγεί ανοικτός, διαφανής,  διαγωνισμός για να εκπονηθεί αυτή η μελέτη. Όλη τη διαδικασία εκείνη ο κ. Πελετίδης την είχε καταγγείλει κατηγορώντας ότι κάποιοι προσπαθούν να φέρουν από την πίσω πόρτα τον Μπόμπολα.

Για αυτό το έργο τότε, είχαν εξασφαλιστεί 60 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη για να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο που θα διαχειριζόταν 150.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο. Αυτό το εργοστάσιο δεν του έκανε του κ. Πελετίδη και το κατήγγειλε.

Τι έχει γίνει σήμερα;

Αντί για έναν ανοικτό,  δημόσιο, καθαρό διαγωνισμό στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι,

τι έκανε ο κ. Πελετίδης για την εκπόνηση της μελέτης;


Έσπασε, κατάτμησε την μία μελέτη σε τρείς. Έσπασε μια ενιαία μελέτη 180 χιλ. € σε τρία μέρη που το καθένα ήταν αξίας λίγα δεκάευρα κάτω από τις 60.000 €

Γιατί το έκανε αυτό;

Γιατί έτσι απέφυγε τον ανοιχτό διαφανή διαγωνισμό και έκανε τρείς συνοπτικούς. Να αναφέρω σε όσους δεν γνωρίζουν ότι εάν ένα έργο είναι πάνω από 60.000€ τότε ο ανοιχτός διαγωνισμός είναι μια υποχρέωση που επιβάλει οι νόμος.

Το κόλπο λοιπόν ήταν ότι  μία μελέτη 180.000€ που έπρεπε να υλοποιηθεί μέσω ανοιχτού διαφανούς διαγωνισμού ο κ. Πελετίδης την έσπασε σε τρεις που η καθεμία ήταν κάτι δεκάυερα κάτω από 60.000€ για να τις αναθέσει με συνοπτικές διαδικασίες.  Και μάλιστα οι δύο από αυτές, οι πιο σημαντικές, προκηρύχτηκαν με μόλις μια ημέρα διαφορά.


Κοιτάξτε τώρα και το άλλο πολύ ενδιαφέρον.

Στις  δύο από τις τρεις συμβάσεις των συγκεκριμένων μελετών,  τυχαίνει, το ίδιο πρόσωπο, στην μεν μια να υπογράφει ως  ανάδοχος, στη δε δεύτερη να συμμετέχει στο σχήμα του αναδόχου!

Αν αυτό δεν εγείρει σκιές και υπόνοιες σκανδάλου, πως μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς; Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος;

Και οι τρεις συμβάσεις φέρνουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του κρυπτόμενου κ. Πελετίδη.

Τον ερωτάμε λοιπόν σήμερα;

  • Για ποιο λόγο έκανε την κατάτμηση των μελετών;
  • Για ποιον λόγο δεν έκανε ανοιχτό, διαφανή διαγωνισμό;
  • Γιατί οι μελέτες δεν έγιναν με διαφανείς διαδικασίες έτσι ώστε να είναι εντελώς ανεξάρτητος ο μελετητής;
  • Μήπως έχει κατά νου συγκεκριμένους μεγαλοεργολάβους για να αναλάβουν την κατασκευή του εργοστάσιου απορριμμάτων και μέσω των μελετών οδηγεί σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό;

Και πάμε και σε κάτι ακόμα

Το εργοστάσιο των 60εκ€ που δεν άρεσε στον κ. Πελετίδη και το κατήγγειλε ήταν για να διαχειρίζεται 150χιλ τόνους σκουπιδιών το χρόνο, το εργοστάσιο των 30εκ€ που θέλει ο ίδιος να φτιάξει είναι για να διαχειρίζεται 50χιλ τόνους σκουπιδιών το χρόνο, δηλαδή θα δώσει τα μισά λεφτά για να γίνεται  το 1/3 της δουλειάς

Ο κ. Αλεξόπουλος περιμένει τον κ. Πελετίδη σε δημόσιο διάλογο για να δώσει εξηγήσεις σε όλα αυτά και να συζητήσουν και ό,τι άλλο θέλει

Θα συνεχίσει να κρύβεται ο κ. Πελετίδης;

Ελπίζουμε να μη συνεχίσει να φορτώνει και γι αυτό το θέμα τις ευθύνες στους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου όπως έκανε και εχθές, γιατί προφανώς οι ευθύνες είναι όλες δικές του".  


Ενημέρωση Εκπροσώπου Τύπου 15.05.2019