Συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος» σ’ ολόκληρη τη χώρα ανέπτυξε το Ισραήλ ενόψει του διαγωνισμού της Eurovision 2019, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις «ανά πάσα στιγμή», ενώ σε υπηρεσία κλήθηκε αυξημένος αριθμός στρατιωτών, σύμφωνα με τη Haaretz.

Την περασμένη Δευτέρα Ισραήλ και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός μετά το μπαράζ εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και τα ισραηλινά αντίποινα, όπου έχασαν τις ζωές τους 25 Παλαιστίνιοι και τέσσερις Ισραηλινοί. Αλλά η εκεχειρία είναι επισφαλής και η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέων πυραυλικών επιθέσεων στη διάρκεια του διαγωνισμού της Eurovision. «Τρομοκρατικές ομάδες μπορεί να επιλέξουν την επέτειο [της «Νάκμπα», της ημέρας που το 1948, αναγκάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους], που συμπίπτει με τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Τελ Αβίβ για βίαιες διαδηλώσεις ή για να εξαπολύσουν επίθεση», ανέφερε. «Περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια μπορούν να συμβούν πέραν της Γάζας και της περιφέρειάς της ανά πάσα στιγμή».

Δεκάδες πορείες για τη «Νάκμπα» και διαδηλώσεις κατά της Eurovision προγραμματίζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Χθες μια αριστερή ομάδα Ισραηλινών ακτιβιστών, η Break the Silence, ανήρτησε μια γιγαντοαφίσα κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ κατά της ισραηλινής κατοχής της Δυτικής Όχθης.