Πάνω από 40 δονήσεις μεταξύ 2 και 3 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο από τη Δευτέρα που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι τρεις μεγαλύτερες δονήσεις είχαν μέγεθος 4.7, 4.3 και 3.9 Ρίχτερ, όπως ανακοινώθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και έχουν επίκεντρα στο θαλάσσιο χώρο δυτικά του Κατάκολου, Πύργου και νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας.

Όπως επεσήμανε ο σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας που μίλησε στο Ρ/Σ Ιονιο και στην εκπομπή Αποκαλύψεις του Μάκη Νοδάρου: «Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούμε την μετασεισμική ακολουθία από τον μεγάλο σεισμό της Ζακύνθου με εκατοντάδες σεισμούς στην θαλάσσια περιοχή κυρίως νότια του νησιού και μια σεισμική διέγερση απέναντι στην περιοχή της Ηλείας . Οι σεισμοί εκδηλώνονται κυρίως σε μια ζώνη 10-15 χλμ απόσταση από την ακτογραμμή της Ηλείας.

Παρατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο και καλούμε τους πολίτες να αντιδρούν ψύχραιμα και έτσι όπως αρμόζει σε κατοίκους που ζουν στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης. Ο έλεγχος στις κατασκευές και στα δημόσια κτίρια είναι ο μοναδικός τρόπο σωστής αντίδρασης απέναντι σε ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χουλιάρας.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης επεσήμανε πως «Η περιοχή της Ηλείας δείχνει μια επιπλέον σεισμική φόρτιση τελευταία και αυτό μας κάνει να την παρατηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν αντιδρούμε με πανικό αλλά με σωστό τρόπο που δεν είναι άλλος από τον συνεχή έλεγχο στα κτίρια που μένουμε.

Η σεισμικότητα στην περιοχή σχετίζεται κατά την άποψή μου με τα ηλεκτρικά σήματα ΒΑΝ που καταγράφηκαν πριν από μερικούς μήνες . Ενδέχεται μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες να έχουμε ένα σημαντικό σεισμικό γεγονός στην συγκεκριμένη περιοχή. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να μην ανησυχούν παρά μόνο να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα που τηρούνται σε σεισμογενείς περιοχές», ανέφερε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης.