Μπήκαμε στην αντιπυρική περίοδο από τις αρχές του Μάη και όσο περνά ο καιρός και βαδίζουμε προς το καλοκαίρι τόσο ημέρες γίνονται πιο επικίνδυνες για το ενδεχόμενο φωτιάς.

Η τραγωδία στο Μάτι και οι άνθρωποι που χάθηκαν το περασμένο καλοκαίρι είναι μία εμπειρία που στοιχειώνει το θέμα αυτό, όμως, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αποτελέσει για όλους μας ένα μάθημα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Ωστόσο, για να γίνει αυτό χρειάζεται προσοχή από όλους μας. Στη σύσκεψη που έγινε για την αντιπυρική προστασία προ ημερών στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Πατρέων παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων τέθηκαν επί τάπητος τα βασικά ζητήματα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αχαΐας. 

Όμως, πέρα από τους φορείς και τον σχεδιασμό αυτόν, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας την κατάσταση, να γίνουμε ακόμα πιο υπεύθυνοι πάνω στο ζήτημα και να συνεργαστούμε, ώστε να έχει την ανάλογη επιτυχία το όλο σχέδιο την ανάλογη επιτυχία, κάτι που σημαίνει αυτό το καλοκαίρι να έχουμε στην περιοχή όσο τον δυνατόν λιγότερες πυρκαγιές. 

Πώς να συνεργαστούμε; Απλά κάνοντας τα αυτονόητα. "Δεν θα πρέπει για κανέναν λόγο να ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο για αγροτικές εργασίες ή για άλλους λόγους" τονίζει ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας ενέργεια όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο ή σε δασικούς χώρους.

Τα μπάρμπεκιου στα δάση είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται, ενώ χρειάζεται να έχουμε και την ανάλογη κατανόηση από τους επαγγελματίες που σχετίζονται με χώρους της υπαίθρου, όπως για παράδειγμα οι μελισσοκόμοι, γιατί στο παρελθόν έχουν προκληθεί φωτιές από αντίστοιχα αίτια".

Όμως ταυτόχρονα με βάση τα όσα λέει η Πυροσβεστική Διάταξη 4 θα πρέπει να έχουμε προνοήσει και να έχουμε καθαρίσει τα οικόπεδα που βρίσκονται στην κυριότητα μας μαζεύοντας τα χόρτα και ότι άλλο μπορεί εύκολα να προκαλέσει πυρκαγιά. Όλα αυτά πλέον δεν έχουν να κάνουν με την καλή μας θέληση και βούληση. Υπάρχουν διοικητικά πρόστιμα για όσους δεν τα εφαρμόζουν και κάνουν το κεφαλιού τους. 

"Τα πρόστιμα αυτά θα εφαρμοστούν και μάλιστα θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί φέτος για τους παραβάτες" ξεκαθαρίζει ο κ. Ρουμελιώτης. "Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι την ευθύνη που έχουμε πάνω στο ζήτημα της πρόκλησης πυρκαγιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα, αυτό είναι αποδεδειγμένο και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αυτών οφείλονται στην αμέλεια". 


Τι ζητήθηκε από τους φορείς

Σε επίπεδο φορέων, πάντως, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναλύοντας τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, απέσπασε τις δεσμεύσεις όλων ότι θα τηρήσουν τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει.

"Αυτό που προέχει είναι ο άμεσος καθαρισμός του αγροτικού και του δασικού δικτύου, καθώς οι πολλές βροχές που είχαμε τον φετινό χειμώνα, έχουν μεγαλώσει τα χόρτα και τα πρανή που βρίσκονται έξω από τους δρόμους. Είναι μία ενέργεια που πρέπει να γίνει άμεσα. Στην Πάτρα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καθαριστεί το Δασύλλιο, κάτι που ο Δήμος μας υποσχέθηκε ότι θα γίνει" τονίζει ο Νίκος Ρουμελιώτης. 

Επιμέρους ζητήματα που αναλύθηκαν στη σύσκεψη ήταν αυτό των μικρών πυροσβεστικών οχημάτων που ο Δήμος θα πρέπει να διαθέτει αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς δασοεπιτήρησης και πυρόσβεσης, οι εθελοντικές ομάδες με τρίμηνους συμβασιούχους που θα προσλάβει ο Δήμος, η άμεση διάθεση υδροφόρων και χωματουργικών μηχανημάτων εφόσον απαιτηθούν σε συμβάν, η συγκρότηση τοπικών ομάδων πυρασφάλειας, αλλά και οι υποχρεώσεις των τοπικών προέδρων κοινοτήτων σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

"Οι φορείς μας υποσχέθηκαν και μας δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν μέσα στο καλοκαίρι αυτά που τους ζητήσαμε" τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης. "Ταυτόχρονα και φέτος θα έχουμε στο πλευρό μας τους εθελοντές πυροσβέστες και τις εθελοντικές ομάδες τους  ώστε να μας βοηθήσουν στο έργο μας με βάση τις κατευθύνσεις που θα τους δώσουμε". 


(Οι φωτογραφίες είναι από την άσκηση ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2019 που έγινε πριν από μερικές ημέρες).