Ποδοσφαιρική ομάδα γυναικών απέκτησε το Βατικανό, 48 χρόνια μετά την ίδρυση ανδρικής ομάδας.

Η ομάδα, η οποία αναμένεται να κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε φιλικό με την ομάδα γυναικών της Ρόμα που αγωνίζεται στην α΄ κατηγορία του γυναικείου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Ιταλίας, έχει τις ευλογίες του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης που ασχολείται με τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στο Βατικανό, «έχει ενθαρρύνει τις γυναίκες στο Βατικανό».

Την ομάδα αποτελούν εργαζόμενες στο Βατικανό μαζί με συζύγους και κόρες ανδρών εργαζομένων.

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας είναι ερασιτέχνες με μόνο τρεις γυναίκες να έχουν εμπειρία από επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η μια εξ αυτών με καταγωγή από το Καμερούν είναι και η αρχηγός της ομάδας.

Προπονήτρια της ομάδας είναι η Σούζαν Βολπίνι, η γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Βατικανού.

Μετά το φιλικό με τη Ρόμα, η γυναικεία ομάδα του Βατικανού θα λάβει μέρος τον Ιούνιο σε διεθνές τουρνουά στη Βιέννη που διοργανώνεται από το παιδικό νοσοκομείο του Βατικανού «Bambino Gesù».

Τον περασμένο Ιανουάριο το Βατικανό ανακοίνωσε την ίδρυση ομάδας στίβου, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, άνδρες της Ελβετικής Φρουράς, καλόγριες και ιερείς, με προοπτική τα μέλη της κάποια στιγμή να μπορέσουν να αγωνιστούν και σε Ολυμπιακούς Αγώνες.