Στο πλαίσιο υλοποίησης  του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ2, με τίτλο “ An experience with and for refugees “ και για την υποστήριξη και εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού του παραπάνω προγράμματος  πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη (9/5/2019)  στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα Αττικής σε συνεργασία με το  διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό της δομής .

Στην επίσκεψη συμμετείχαν 22 μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος Γιάννης Βλάχος (ΠΕ 04.05) και Γιώτα Τσουκαλά (ΠΕ 07).


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν από τον Διοικητή του κέντρου φιλοξενίας κ. Γεωργιάδη, από τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντουλάκη και μέλη Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με τη στήριξη της δομής για: τον τρόπο λειτουργίας της, τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τις συνέργειες και το πλαίσιο υποστήριξης των προσφύγων, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και γενικότερα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Στη συνέχεια μέσα από μια περιήγηση- ξενάγηση γνώρισαν τους χώρους και ήρθαν σε επαφή με ανήλικους διαμένοντες πρόσφυγες. Τέλος στο χώρο του νηπιαγωγείου της δομής  πραγματοποιήθηκε συζήτηση – ανοιχτή συνέντευξη με τον Διοικητή της Δομής κ. Γεωργιάδη κατά την οποία το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις των μαθητών υπερέβησαν κάθε προσδοκία αλλά και το χρονικό μας προγραμματισμό.

Συμπερασματικά, η επίσκεψη αποτέλεσε για τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες αφορμή και ερέθισμα για περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε ζητήματα προσφύγων και για τους εκπαιδευτικούς αναφορά και θετικό επιμορφωτικό παράδειγμα για επαγγελματική ανάπτυξη και  για αλλαγές στη δομή και λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.