Πριν από 4,5 χρόνια το 2014, ο πατραϊκός λαός υπερψήφισε τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επέλεξε Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή αγωνιστική, αρωγό στα προβλήματα και στους αγώνες του.

Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας γιατί είμαστε μέσα στο λαό. Πορευόμαστε μαζί χρόνια τώρα, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, στις λαϊκές γειτονιές, στους χώρους δουλειάς. Άσχετα με την πολιτική τοποθέτηση του καθενός και της καθεμιάς, μας εμπιστεύτηκαν γιατί μας γνωρίζουν.

Σήμερα καλείται εκ νέου ο πατραϊκός λαός να επιλέξει, μόνο που έχουν μεσολαβήσει 4,5 χρόνια, που πήραν σάρκα και οστά αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε. Δεσμευτήκαμε και είμαστε μαζί με το λαό και τις διεκδικήσεις του. Είμαστε απέναντι από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική των πλειστηριασμών, των απολύσεων, της φορολεηλασίας, των αξιολογήσεων, της ανεργίας. Αυτή η πολιτική έδωσε καρπούς.

Το γνωρίζει ο πατραϊκός λαός, το βλέπουν οι γειτονιές της πόλης μας. Επειδή δεν ήμασταν φρόνιμοι και οι κολαούζοι των εκάστοτε κυβερνήσεων, δεν υπηρετήσαμε την αντιλαϊκή τους πολιτική, διεκδικήσαμε μαζί με το πατραϊκό λαό και είχαμε αποτελέσματα. Έτσι αποδόθηκε η παραλιακή ζώνη, το Νότιο Πάρκο, υπογειοποιείται η διέλευση του τρένου, δεν αποδώσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, δε δώσαμε για επανέλεγχο (απόλυση) τα στοιχεία 324 εργαζομένων στο Δήμο. Ορθώσαμε μαζί με τον πατραϊκό λαό, το ανάστημά μας ενάντια στην εγκληματική, φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Είναι ο κατάλογος των έργων της δημοτικής αρχής, της 5ετίας που εκπνέει, ατέλειωτος. Ενδεικτικά θυμίζω ορισμένα όπως, η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 25%, οι 6.000 οικογένειες ενταγμένες το 2018, στο μειωμένο τιμολόγιο της Δ.Ε.Υ.Α.Π., η κατάργηση του χαρατσιού των παρκόμετρων, οι δύο ημερήσιες κατασκηνώσεις στην Πλαζ και στα Ροΐτικα, τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης, που φέτος φοιτούν 700 παιδιά. Απλώσαμε τον πολιτισμό σε κάθε γειτονιά με το Φεστιβάλ στις γειτονιές, τον ‘’Κινητό Κινηματογράφο’’, το ‘’Βήμα των Νέων Καλλιτεχνών’’, το ‘’Άρμα Θέσπιδος’’. Στηρίξαμε τον αγώνα επιβίωσης των επαγγελματιών με ειδικά μειωμένα ανταποδοτικά τέλη και διαγραφή προστίμων. Δώσαμε ζωή στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στα δημοτικά γήπεδα.  

Το 2014, όπως και τώρα, η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό προσπάθησε με νύχια κα με δόντια να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Αυτός ήταν τότε όπως και τώρα, κοινός τόπος συνάντησης των εκπροσώπων της Ν.Δ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ας θυμηθούμε ορισμένα, όπως, το ερώτημα που έθεταν το ‘’Κόμμα ή η Πάτρα’’; Το σφυροδρέπανο που θα έμπαινε στο Δημαρχείο, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που δεν θα παίρναμε, το καρναβάλι που θα καταργούσαμε και άλλα τέτοια κωμικοτραγικά.

Είναι όλοι αυτοί που φορούν για άλλη μια φορά, την προβιά του ανεξάρτητου, του αυτοδιοικητικού για να κρύψουν την πολιτική τους ταυτότητα. Kρύβει κανείς αυτό για το οποίο ντρέπεται ή δυσκολεύεται να το υπερασπιστεί, γιατί είναι αντιλαϊκό. Στηρίζουν τις πολιτικές της Ε.Ε., των μνημονίων και ματώνουν το λαό μας. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν κομματική ένταξη ή προέλευση. Η πλειοψηφία τους είναι δοκιμασμένη, αφού είχαν θέσεις ευθύνης στις προηγούμενες δημοτικές αρχές, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο αστικό Κοινοβούλιο.  Όχι τυχαία αρκετά ψηφοδέλτια κοσμούν εκπρόσωποι των βιομηχάνων, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι ‘’μνηστήρες της Μαιζώνος’’ θρηνούν και οδύρονται γιατί διακόπηκε η συνέχιση του αντιλαϊκού τους έργου. Όταν η Πάτρα ήταν όχι απλά πρωτεύουσα, αλλά πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και το χρήμα, έρεε άφθονο, 27 εκατομμύρια ευρώ σπαταλήθηκαν, και τίποτα δεν έμεινε στον πατραϊκό λαό.  Όταν λεηλατήθηκε η Δημοτική περιουσία (βλέπε Σφαγεία-Πολιτεία), όταν  τα κομμένα νερά ήταν κανόνας και όχι εξαίρεση, όταν υπήρχε φοροασυλία στις μεγάλες επιχειρήσεις, όταν έπαιρναν δάνεια και το λογαριασμό τον έστελναν στο πατραϊκό λαό, όταν…., ο κατάλογος ατέλειωτος.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, θα συνεχιστεί η φιλολαϊκή πολιτική αυτής της δημοτικής αρχής, υπερψηφίζοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ή θα γυρίσει η πόλη στο παρελθόν;

Την απάντηση θα την δώσει ο πατραϊκός λαός, από την 1η Κυριακή και την επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο, ο νέος και η νέα, ο άνεργος, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο καθένας και η καθεμιά που συναντηθήκαμε σε ετούτο τον ωραίο αγώνα 4,5 χρόνια και βιώνει τα αποτελέσματά του. Για να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να μπαίνουν εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές, που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Για να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σταματήσει ο πατραϊκός λαός να ματώνει, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Να μη χυθεί το αίμα του λαού μας για τα κέρδη των ιμπεριαλιστών. Για να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σ’ αυτούς που ευθύνονται, την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις, την Περιφέρεια και κάθε δύναμη που προωθεί τις αντιλαϊκές πολιτικές. 

Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια, μπορούμε να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης για τη λαϊκή οικογένεια, να ανοίξουμε το δρόμο γα να επιβάλλουμε ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας.