Στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των καταδρομικών επιθέσεων από αναρχικούς που προβλέπει αναδιάταξη των δυνάμεων ΜΑΤ και ΥΜΕΤ αλλά και των ομάδων της ΟΠΚΕ, έχει προχωρήσει η αστυνομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή'', το σχέδιο έχει καταρτιστεί και εφαρμόζεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα με ευθύνη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναδιάταξη των δυνάμεων που κινούνται και περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας ώστε να αποτρέψουν νέες επιθέσεις ή, σε περίπτωση επανεμφάνισης των κουκουλοφόρων, η ΕΛ.ΑΣ. να μπορέσει να προσαγάγει τους δράστες πριν βρουν καταφύγιο στα Εξάρχεια.

Αφορμή για τα παραπάνω υπήρξαν οι τελευταίες επιθέσεις κατά αστυνομικών και άλλων στόχων και ειδικότερα: την 7η Μαΐου εναντίον του Α.Τ. Εξαρχείων, την 9η Μαΐου σε εμπορικά καταστήματα στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, την 11η Μαΐου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου και, μερικές ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Κυριακής, κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην οδό Ζαΐμη.

Το σχέδιο αστυνόμευσης προβλέπει αναδιάταξη των διμοιριών ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, όπως επίσης και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) που εκτελούν υπηρεσία στατικής φύλαξης στο κέντρο της Αθήνας, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων. «Οι στόχοι είναι εκατοντάδες. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι σε περίπτωση νέας επίθεσης να αποκόψουμε τους δράστες και να μην τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στην πλατεία Εξαρχείων», σχολίασε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι ο σχεδιασμός θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα αφενός με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης (σ.σ. χορήγηση ή όχι άδειας στον ισοβίτη) και αφετέρου την πορεία της υγείας του.

Υπάρξει πρόβλεψη για το ενδεχόμενο κατάληψης από αναρχικούς κάποιου από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κέντρου, ενώ από την πρώτη στιγμή έχει ενισχυθεί η φύλαξη των αστυνομικών τμημάτων του κέντρου.

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση για τις επιθέσεις και τον τραυματισμό αστυνομικών το Σάββατο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και την Κυριακή στα Εξάρχεια εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας. Έχει τίτλο «βαρέλι δίχως πάτο» και σε αυτήν οι συνδικαλιστές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η επίθεση εναντίον της διμοιρίας που εκτελούσε υπηρεσία έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και η επίθεση στους συναδέλφους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στα Εξάρχεια απλά προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της βίας που υφίστανται αστυνομικοί και πολίτες. Οι έξι αστυνομικοί της διμοιρίας και της ΔΙ.ΑΣ. δεν είναι υπεράνθρωποι για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα». Χθες πάντως, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τα περιστατικά βίας κατά αστυνομικών προχώρησε σε μία ακόμη επιχείρηση στα Εξάρχεια για τη σύλληψη αλλοδαπών που διακινούσαν ναρκωτικά στην πλατεία. Συνελήφθησαν συνολικά επτά άτομα, πέντε αλλοδαποί και δύο Έλληνες, και κατασχέθηκαν 80 συσκευασίες χασίς έτοιμες για πώληση.