Το Facebook κατέβασε την Κυριακή 23 σελίδες στην Ιταλία στις οποίες σύμφωνα με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονταν fake news αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Όπως μεταδίδει το reuters, η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εξωτερικής ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 26ης Μαΐου και ζήτησε από τους διαδικτυακούς κολοσσούς Google, Facebook και Twitter να εντείνουν τις προσπάθειες εντοπισμού fake news καθώς πλησιάζουμε προς την κάλπη.«Αφαιρέσαμε μια σειρά από λανθασμένους και διπλούς λογαριασμούς που παραβίαζαν την πολιτική ταυτότητας, αλλά και μια σειρά από σελίδες εξαιτίας παραβίασης του κανονισμού για την αλλαγή ονόματος» δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στην Ιταλία.

Επιπλέον, το Facebook στην Ιταλία ανέλαβε δράση κλείνοντας 23 σελίδες, στις οποίες ήταν εγγεγραμμένοι 2,46 εκατ. χρήστες και που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο διέδιδαν «λανθασμένες πληροφορίες και περιελάμβαναν διχαστικό περιεχόμενο» για θέματα σχετικά με το μεταναστευτικό, τον εμβολιασμό, αλλά και σε σχέση με αντισημιτισμό. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εκτεταμένη διαδικτυακή έρευνα της ακτιβιστικής ομάδας Avaaz που επεσήμανε σελίδες που εξακολουθούσαν να διαδίδουν fake news στο Facebook.

Να γίνουν περισσότερα κατά των Fake News στο Facebook

«Είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη πως υπάρχουν σελίδες που επιμένουν στην παραπληροφόρηση και στα fake news με στόχο την προπαγάνδα μίσους και διχασμού εν όψει των ευρωεκλογών» δήλωσε στη Liberation o Κριστόφ Σκοτ, διευθυντής του Avaaz.

«Το Facebook έκανε πολύ καλή δουλειά κλείνοντας αυτές τις σελίδες, ωστόσο το γεγονός πως μια εταιρία δισεκατομμυρίων υποχρεώνεται να στηρίζεται σε έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Avaaz για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία στην Ευρώπη λέει πολλα» συμπληρώνει ο ίδιος. «Το Facebook πρέπει να κάνει περισσότερα για προλάβει τέτοια φαινόμενα και πρέπει να το κάνει επειγόντως» λέει ο Σκοτ για το φλέγον ζήτημα των Fake News στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερες από τις μισές σελίδες που παύθηκαν από το Facebook υποστήριζαν είτε το Κίνημα των 5 Αστέρων είτε τη Λέγκα του Βορρά, τα δύο κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση στην Ιταλία.