ΥΛΙΚΑ

Για τις φλογέρες κοτόπουλο

  • 400 γρ. κοτόπουλο, μπρεζέ
  • 170 γρ. γραβιέρα , τριμμένη
  • 20 φύλλα για spring roll

Για το κοτόπουλο μπρεζέ

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 600 γρ. κοτόπουλο μπούτι, χωρίς κόκκαλο
  • 100 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 100 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 50 γρ πιπεριές πράσινες, κομμένες σε μέτριο καρέ
  • 50 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μέτριο καρέ
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 300 γρ. ντομάτα κονκασέ σε κονσέρβα
  • 30 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 15 γρ. ξύδι
  • 250 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις φλογέρες κοτόπουλο

Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο μπρεζέ και αναμειγνύουμε με τη γραβιέρα. Τοποθετούμε ένα φύλλο σε μια επιφάνεια εργασίας, με τη γωνία να βλέπει προς τα εμάς. Μοιράζουμε ισόποσα τη γέμιση και τοποθετούμε την ανάλογη ποσότητα στο κέντρο και προς τα κάτω του φύλλου, σε λεπτή γραμμή παράλληλη με την επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας απόσταση από τις άκρες του φύλλου. Ανασηκώνουμε τη γωνία που είναι κοντά μας και τη φέρνουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να συναντήσει το φύλλο από την άλλη πλευρά. Σπρώχνουμε ελαφρά προς τα εμάς ώστε να σφίξει καλά η γέμιση μέσα στο φύλλο. Πατάμε τις άκρες διαδοχικά στο σημείο που τελειώνει η γέμιση και φέρνουμε τη δεξιά άκρη προς τα αριστερά και την αριστερή προς τα δεξιά, ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα ενός ανοιχτού φακέλου. Αλείφουμε τις άκρες με λίγο αυγό και τυλίγουμε σφιχτά, προσέχοντας να κολλήσουν οι άκρες καλά. Τηγανίζουμε στους 180°C σε αρκετό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα spring rolls, πριν το τηγάνισμα τα τοποθετούμε στην κατάψυξη. Τηγανίζουμε απευθείας από την κατάψυξη. Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με τη σάλτσα γιαούρτι–μπέικον.

Για το κοτόπουλο μπρεζέ

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές και ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δυο πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και πετάμε τα λίπη. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, το καρότο και τις πιπεριές. Αλατίζουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, το ξύδι και τον ζωμό. Βάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, φέρνουμε τον ζωμό σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη σάλτσα του και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Το μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και το κοτόπουλο να χυλώσει εντελώς. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Πηγή: yiannislucacos.gr