"Ηλεκτρισμένο" είναι το κλίμα στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Πατρών, ως αποτέλεσμα των συνεπειών και των παρενεργειών του νόμου Γαβρόγλου και το σχέδιο της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου με τα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. 

Το σχέδιο αυτό έφερε αντιπαραθέσεις και εντάσεις μεταξύ των ακαδημαϊκών κύκλων του Πανεπιστημίου, που κορυφώθηκαν με παραιτήσεις και επιστολές, που αποτύπωναν και σκιαγραφούσαν την όλη ατμόσφαιρα. 

Σύμφωνα με κύκλους που έχουν να κάνουν με το Πανεπιστήμιο η στάση της Πρυτανείας απέναντι στο σχέδιο συγχώνευσης του Γαβρόγλου θα έπρεπε να ήταν διαφορετική και να μην δελεαστεί από επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως είναι αυτό τις ίδρυσης της Νομικής Σχολής ή του ερευνητικού κέντρου που είναι να δημιουργηθεί στην Ναύπακτο. 

Ωστόσο, άλλοι κύκλοι εντός του Πανεπιστημίου που πρόσκεινται στην Πρυτανεία, υποστηρίζουν ότι το όλο νομοσχέδιο θα ενισχύσει σε όλα τα πεδία το ίδρυμα και ειδικότερα στο οικονομικό αφού η συγχώνευση προβλέπει τη μετάβαση της περιουσίας και των ακινήτων του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Πάντως, το όλο θέμα έχει αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει μία κριτική προς την Πρυτανεία για την γενικότερη διαχείριση των ζητημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιστολή του Ακαδημαϊκού καθηγητή Βασίλη Αναστασόπουλου που τονίζει μεταξύ άλλων ότι κανένας Γαβρόγλου δεν θα τολμούσε να ακουμπήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, αν η διοίκηση του ιδρύματος ήταν η πρέπουσα. 

Το γεγονός είναι ότι το νομοσχέδιο Γαβρόγλου δίχασε την ακαδημαϊκή πανεπιστημιακή κοινότητα και παράλληλα έφερε μία αβεβαιότητα για το αύριο του ιδρύματος σε διάφορα ζητήματα σε μία περίοδο που το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι σχολές και οι επιστήμονες του, προσπαθούν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τον πήχη του βεληνεκούς του, κάνοντας σημαντικά βήματα στην έρευνα και στην καινοτομία. 

Και η αβεβαιότητα αυτή γεννάει και πολλά σενάρια που προέρχονται από τη νέα κατάσταση η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό μετέωρη. Το κυριότερο από αυτά είναι τι θα συμβεί εφόσον γίνουν τα πρώτα βήματα που ορίζει το νομοσχέδιο και έρθει στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο προσκήνιο που έχει δηλώσει ότι θα το καταργήσει. Είναι και αυτό ένα σενάριο που επιβεβαιώνει την αβεβαιότητα που ζει το εσωτερικό του Πανεπιστημίου Πατρών.