Ταξίδευαν όλη νύχτα για να φτάσουν στο βουνό και να ανέβουν το λόφο στα Σπάτα που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα σύνορα της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας. 

Μπορεί η μονή να πανηγύριζε στις 10 Μαΐου όμως δεν ήταν λίγοι οι Πατρινοί που επέλεξαν να εκπληρώσουν το φετινό τους τάμα το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε, ξεκινώντας την πεζοπορία τους από το απόγευμα του Σαββάτου και φτάνοντας στη μονή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. 

Η διαδρομή από την Πάτρα για να φτάσει κάποιος στα Σπάτα είναι 45 χιλιόμετρα, με έναν δρόμο που σε αρκετά σημεία του είναι ανηφορικός και από ένα σημείο και μετά δεν μπορείς να τον ανέβεις, εξαιτίας της κούρασης. Το ταξίδι σε χρονική διάρκεια, σύμφωνα με Πατρινούς που το έκαναν, φτάνει τις 12 με 14 ώρες, ανάλογα με τις στάσεις που θα κάνει κανείς. 

Για να φτάσεις, περνάς από την παραλιακή ζώνη της Πάτρας, ξεκινώντας την ανηφορική διαδρομή από το ύψος των Τσουκαλεΐκων, ανεβαίνοντας από εκεί και στο εξής το βουνό. Υπήρχαν βέβαια και αρκετοί που επέλεξαν να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, μειώνοντας κάπως την απόσταση, αν και από την ΒΙΠΕ και μετά ο δρόμος γίνεται ακόμα πιο δύσκολος.

Πάντως και φέτος δεκάδες Πατρινοί εκπλήρωσαν το τάμα τους στον Άγιο Νικόλα, ζητώντας να τους βοηθήσει για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχουν στη ζωή τους.  

Δείτε φωτογραφίες: