Την πρόθεση του Βελγίου να παγώσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία εξέφρασαν ανώτατες διπλωματικές πηγές της χώρας, εν όψει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εξωτερικών υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης την ευθύνη για την εξαγωγή οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες δεν την έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά οι τοπικές κυβερνήσεις των περιφερειών (Βρυξέλλες, Βαλλονία, Φλάνδρα).

Οι πληροφορίες ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί οπλικά συστήματα βελγικής κατασκευής σε επιχειρήσεις στην Υεμένη έχουν προκαλέσει την οργή τοπικών αξιωματούχων που σχεδιάζουν να ανατείλουν κάθε εξαγωγή στην αραβική χώρα.

Το Ριάντ αποτελεί έναν από τους βασικότερους «πελάτες» της βελγικής αμυντικής βιομηχανίας, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στην περιφέρεια της Βαλλονίας η οποία εξάγει περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζονται στη χώρα.

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στη Βρυξέλλες, το Βέλγιο θα αναμένεται να συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας, καθώς η χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οπλικών συστημάτων της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο